Energietransitie

In de komende weken organiseert Fluvius een aantal partnerevents. Hoofdthema is de energietransitie en wat de rol van Fluvius hierin is als netbeheerder. Hoe gaan we in de toekomst onze auto’s opladen? Kunnen onze netten dit aan?

Ook 2-Wire is van de partij en dat met oplossingen om verwarming en grote verbruikers in woningen en gebouwen slim te schakelen op basis van o.a. injectie en piekverbruik.

Er staan 4 sessies gepland:

  • 23 maart 2022 in Hasselt, Holiday Inn
  • 30 maart 2022 in Mechelen, Technopolis
  • 20 april 2022 in Gent, Ghelamco Arena
  • 27 april 2022 in Kortrijk, Fluvius Kennedypark

Deelname tot dit event voor installateurs gebeurt op uitnodiging door Fluvius.


2-WIRE Product presentaties

 

Tijdens deze Fluvius events tonen we onze nieuwste ontwikkelingen nl, ReMI, de slimme energieschakelaar, en MEMo3, de Modulaire Energie Monitors van de 3de generatie.

Beide energie-webservers registreren en tonen alle actuele en historische energie verbruiken/kosten in woningen en gebouwen, en schakelen verwarming op basis van energie tarief, injectie, kwartiervermogen,…

Op beide producten geldt de Fluvius premie SEW. (Sturing Elektrische Warmte). Een product info fiche kan je hieronder downloaden door op de bitmap te klikken.


Bereid u vandaag al voor op het capaciteitstarief!

 

Heeft u al een digitale meter geïnstalleerd?

Goed voor u, want zo’n digitale teller is een mooie opstap naar slim energieverbruik. Een ReMI en/of MEMo3 module verbinden met de digitale meter en u bent klaar voor het capaciteitstarief dat in 2022 wordt ingevoerd. Met een REMI of MEMo3 houdt u uw (piek) verbruik perfect onder controle.

Wat is het capaciteitstarief?
Om piekbelastingen van het elektriciteitsnet te vermijden, voert de Vlaamse energieregulator (VREG) vanaf juli 2022 het capaciteitstarief in voor gezinnen en kleine bedrijven. In plaats van het gedeelte ‘distributiekosten’ op uw elektriciteitsfactuur uitsluitend te baseren op de kWh-afname van het net, zal het nieuwe capaciteitstarief rekening houden met uw piekverbruik. Voor een doorsnee gezin zal het gaan over zo’n 20% van de totale elektriciteitsfactuur. Erg belangrijk dus dat je verbruikspieken gaat vermijden.

De berekening van uw capaciteitstarief zal gebeuren op basis van het ‘kwartiervermogen’ : het gemiddelde vermogen dat u afneemt in een kwartier. Het hoogste kwartiervermogen dat u in een maand gebruikt is uw ‘maandpiek’, en die vormt dan weer de basis voor het berekenen van uw gemiddelde maandpiek. Elke maand opnieuw wordt die gemiddelde maandpiek berekend door het gemiddelde te nemen van de 12 voorafgaande maandpieken. En dat gemiddelde bepaalt het nettarief dat u uiteindelijk betaalt. U heeft er dus alle belang bij om uw kwartiervermogen (of kwartierwaarden) zo laag mogelijk te houden, zodat uw verbruik geen scherpe pieken vertoont.

Zowel ReMI als Memo registreren en monitoren deze kwartierpieken en met beide kan u de verwarming of andere grote verbruikers slim gaan schakelen. Zo verhoog je niet alleen het eigenverbruik aan zonneenergie, maar vermijdt je ook te hoge kwartiervermogens.


Project ‘City of things’

 

Om de doelstelling “Gentse woningen verbruiken 30% minder energie in 2030” te bereiken is het belangrijk om energieverbruiken van Gentse woningen in kaart te brengen om zo inzicht te krijgen in de impact van energiebesparende renovaties.

Daarnaast wil men in Gent gaan onderzoeken hoe het inzicht in het energieverbruik de inwoners kan motiveren om nog verdere energiebesparende stappen te nemen.

In samenwerking met de stad Gent en met het cloudplatform van EnergieID worden een 200 tal woningen in Gent uitgerust met een LoWi3 of ReMI webserver en bijhorende meters.

 

Fig. In deze installatie meet ReMI totaalverbruiken (elektriciteit en gas) via zijn P1 poort ingang, de opbrengst van de zonnepanelen wordt hier gemeten via een EMM.220 MID.


Project ‘Brussels Cruise terminal’

 

Met een kaai van 240 meter lang en 12 meter breed is de Brussels Cruise Terminal de nieuwe passagiersterminal in de haven van Brussel. Gelegen in de buitenhaven, naast de “Pavillons Meudon”, is de terminal een ligplaats voor binnenvaartcruiseboten tot 135 meter lang en met plaats voor 200 passagiers.

De infrastructuur van facilitaire diensten biedt schepen aan de kade de mogelijkheid hun hulpmotoren af te zetten en gebruik te maken van aansluitingen aan de wal.

Het registreren van energie en waterverbruik van aangemeerde schepen gebeurt hier door een Memo datalogger. De koppeling met Plugin2drive biedt klanten service via mobiele toegangs- en betaalapplicaties en zorgt voor de automatische verzending van de elektronische factuur. (fig onder: Brussels Cruise Terminal)


Online opleiding via video tutorials

 

Digitale meter, energiemonitor, eigenverbruik verhogen, piekverbruik vermijden,… Klinkt allemaal heel ver weg voor de doorsnee installateur.

Nochtans, de drempel is klein. Eén alles-in-één ReMi bestellen bij de betere elektro groothandel, de ReMI tutorials overlopen, aansluiten op je digitale meter, de relais verbinden met de aan te sturen toestellen en je bent vertrokken naar een lagere energiefactuur.

Ook voor de andere webservers LoWi3, MEMo3,… vind je tutorials op onze website.


Nieuw: WiFi-MQTT smart-plug

 

De WiFi-MQTT plug meet het energieverbruik van de gekoppelde verbruiker en kan deze ook aan/uit schakelen. Het schakelen kan vanuit de gekoppelde ReMI of MEMo3 webserver of met de aan/uit knop op de module zelf.

De communicatie voor de energiemeting en het schakelen gebeurt draadloos via WiFi 2.4gHz en dan over internet naar het ingestelde MQTT account. Dit zelfde MQTT account kan je vervolgens koppelen naar één of meerdere 2-Wire webservers (LoWi3, ReMI en of MEMo3), of naar een eigen app of eigen cloud applicatie en op die manier de plug uitlezen en/of schakelen van eender waar ter wereld.

De RGB led kleurt in functie van het actuele verbruik.

Met de eenvoudige IF-THEN-ELSE logica in de ReMI of MEMo3 module kan je zo de plug en dus ook de gekoppelde verbruiker schakelen op injectie, piek, tijd en/of tijd.