A. LoWi

 • 1. Hoe kan je LoWi of ReMI een RESET (clear logs en config) geven?

  Als je ALLE logs en de configuratie van je LoWi of ReMI volledig wil leegmaken met behoud van de huidige WIFI en IP instellingen, dan kan dit door het getal... Lees meer

  Als je ALLE logs en de configuratie van je LoWi of ReMI volledig wil leegmaken met behoud van de huidige WIFI en IP instellingen,
  dan kan dit door het getal 253 in te voeren bij gas en bij waterprijs (eventueel de TAB gebruiken om naar water te springen), vervolgens “SAVE” drukken en bevestigen met ‘adminREMI’ of bij LoWi ‘adminLOWI’ met  het paswoord.

  Eénmaal op SAVE gedrukt start de ReMI/LoWi met het leegmaken van zijn geheugen om dan na een 20 …60 tal seconden opnieuw op te starten en beschikbaar te zijn binnen hetzelfde WiFi netwerk en via het vroegere IP adres. Gedurende dit proces mag je de LoWi of ReMI  NIET ONDERBREKEN!

  Reset is ook nodig als je in sommige velden op de LoWi of ReMI webpagina de waarde NaN ziet staan. NaN betekent dit dat je database corrupt is en foute waarden bevat. Dit komt bv doordat je komma’s of speciale tekens hebt ingevoerd in de getallen invoervelden , of doordat men LoWi/ReMI de tijd niet geeft om zijn webpagina in te laden, of door onstabiele wifi verbinding, …

  BELANGRIJK: Met de PRINT knop bij de SETUP pagina kan je een pdf maken van je configuratie, of als je een MQTT token hebt kan je een kopie van je configuratie oproepen ( zie handleiding)  Je historieken zijn niet automatisch opgeslagen, je kan wel een koppeling maken met EnergieID.be om je data in de cloud op te slaan. Of je kan een tweede LoWi/ReMI/MEMo3 via MQTT te koppelen aan de eerste als backup.

  Eén log-kanaal leegmaken:  Mocht er tijdens dit proces toch een uitgang logs vertonen, dan kan je  deze kanaal per kanaal verwijderen door het woord ‘delete‘ te typen bij de naam van het kanaal wat je wil wissen. Vervolgens “SAVE” drukken en bevestigen met paswoord ‘adminREMI’ of ‘adminLOWI’ . Ook dit proces mag je niet onderbreken. Nadien verschijnt automatisch de vroegere naam en zijn de logs van dat kanaal leeggemaakt.

   

 • 2. Hoe LoWi via setup ofwel manueel upgraden?

  In de LoWi setup pagina kan je de versie van je LoWi module aflezen. De versie is een omgekeerde datum, vb 22.05.15.3 betekent dat deze firmware de 3de versie is... Lees meer

  In de LoWi setup pagina kan je de versie van je LoWi module aflezen. De versie is een omgekeerde datum, vb 22.05.15.3 betekent dat deze firmware de 3de versie is van 15 mei 2022.

  Meest actuele versie :23.1.30.1

  Belangrijk bij elke upgrade is :

  • Er MOET een goede en stabiele WiFi ontvangst zijn, WiFi signaalsterkte kan je aflezen bij RSSI. In het voorbeeld is deze -65dBm en dat is OK , vanaf -80dBM en hoger is WiFi te zwak voor upgrade en voor goede werking van de LoWi.
  • Er MOET verbinding zijn met het internet, enkel als het NTP vakje groen kleurt is er internet.

  Eenmaal beide OK zijn kan je LoWi gaan upgraden en dat kan op 2 manieren. Beide methoden geven hetzelfde resultaat.

  Upgrade via de setup pagina:

  Selecteer “START” en bevestig met wachtwoord ‘adminLOWI‘ . LoWi start nu een proces van downloaden, installeren en rebooten en toont dit door een tijdsbalk. Gedurende dit proces welke tot 1-2 minuten kan duren mag je de LoWi niet loskoppelen. Na de upgrade verschijnt ‘READY’ bij de STOP/START knop en de actuele versie wordt getoond.

  Manuele upgrade via de switch op de LOWI stick:

  Als je LoWi gekoppeld zit met WiFi én met internet, dan kan je dit vaststellen doordat de LED elke  5 seconden even oplicht (heartbeat of hartslag led) en dan kan je gaan upgraden. De upgrade activeren doe je door ca. 5 seconden op de switch te drukken tot de LED constant brandt en dan loslaten. LoWi start nu een proces van downloaden, installeren en rebooten en gedurende dit proces welke tot 1-2 minuten kan duren mag je de LoWi NIET loskoppelen. Zodra je terug een heartbeat hebt is de upgrade uitgevoerd. We tonen het nog even in onderstaande video:

   

  BETA versie:

  Naast de publieke firmwareversie is er ook een BETA versie beschikbaar. Deze BETA versie kan voor onze ontwikkelaars interessant zijn om  bepaalde functionaliteiten in the field te testen vooraleer deze publiek online komen.
  Om zelf een BETA versie te testen moet je eerst LoWI3 gaan upgraden  via de SETUP of manueel via de SWITCH zoals hierboven beschreven. Na de upgrade zie je dan in de SETUP pagina BETA VERSION staan met daarnaast een blauw vinkje. Als je deze aanvinkt en nog eens upgrade dan kom je in de BETA versie. Als je nu de pagina RELOAD en het vinkje blijft staan dan zit je in BETA. Eventueel deze actie nog eens herhalen.

  Terugkeren naar de publieke versie kan dan door UIT te vinken en opnieuw te upgraden. Na RELOAD pagina is het blauwe vinkje dan verdwenen.

   

 • 3. Manuale meter instellen in LoWI

  Een meter met manuele ingave van tellerstanden aanmaken kan door bij 'channel type' 'Input man' te selecteren en een naam geven aan de uitgang. Druk vervolgens op "SAVE" en bevestig... Lees meer

  Een meter met manuele ingave van tellerstanden aanmaken kan door bij ‘channel type’ ‘Input man’ te selecteren en een naam geven aan de uitgang. Druk vervolgens op “SAVE” en bevestig met het wachtwoord “adminLOWI”


  Eénmaal het logkanaal aangemaakt kun je bij DETAILS  de tellerstand van je meter in liters invoeren. BELANGIJK in liters omdat LoWi geen komma’s toestaat.
  Vul bijvoorbeeld 5.140 m³ in als getal ZONDER decimale punt dus 5140, onmiddellijk wordt een datum toegevoegd

  Je kan nu dagelijks, wekelijks of onregelmatig deze waarden invoeren. LoWi maakt verschiltellerstanden en plakt het verbruik op de juiste datum in je grafiek. Je kan meerdere keren per dag invoeren maar enkel de laatste waarde van die dag blijft onthouden.

   

B. ReMI

 • 1. Kan ik met ReMI loadbalancing toepassen op mijn laadpaal?

  Loadbalancing is een regeling in de laadpaal waarbij men probeert de wagen zo snel mogelijk op te laden en daarbij toch net onder het ingestelde maximum totaalverbruik van de woning/gebouw... Lees meer

  Loadbalancing is een regeling in de laadpaal waarbij men probeert de wagen zo snel mogelijk op te laden en daarbij toch net onder het ingestelde maximum totaalverbruik van de woning/gebouw te blijven. ‘Loadbalancing is een modulerende regeling en dat kan NIET met een ReMI.

  Wat wel kan, ReMI heeft 4 schakelcontacten welke elk apart via je eigen logica kunnen schakelen op bv injectie, of piek, of tijd, tarief… en deze contacten kan je gebruiken om te koppel naar de smart energy ingang op je warmtepomp, boiler of accumulatie verwarming om zo eigenverbruik aan zonne-energie te verhogen of piekvermogen te vermijden. Vergelijk ReMI met de vroegere schakelklok op de elektrische boiler om zo op nachttarief te gaan opladen alleen dan met wat meer mogelijkheden.

  Echter, als je een laadpaal zou hebben zonder loadbalancing functionaliteit maar met bv een 2-standen (low/boost)  en een bijhorend ingangscontact dan zou je dit bv wel kunnen schakelen met een contact van de ReMI: BOOST bij veel zon, LOW bij piekverbruik en eventueel ook nog in combinatie met energietarief en/of klok. Dit is wel makkelijk te doen.

 • 2. Hoe ReMI upgraden manueel of via de setup?

  In de ReMI setup pagina kan je de versie van je ReMI module aflezen. De versie is een omgekeerde datum, vb 22.05.15.3 betekent dat deze firmware de 3de versie is... Lees meer

  In de ReMI setup pagina kan je de versie van je ReMI module aflezen. De versie is een omgekeerde datum, vb 22.05.15.3 betekent dat deze firmware de 3de versie is van 15 mei 2022.

  Actuele versie: 23.1.30.1

  Belangrijk bij elke upgrade is :

  • Er MOET een goede en stabiele WiFi ontvangst zijn, WiFi signaalsterkte kan je aflezen bij RSSI. In het voorbeeld is deze -65dBm en dat is OK , vanaf -80dBM en hoger is WiFi te zwak voor upgrade en voor goede werking van de ReMI.
  • Er MOET verbinding zijn met het internet, enkel als het NTP vakje groen kleurt is er internet.

  Eenmaal beide OK zijn kan je ReMI gaan upgraden en dat kan op 2 manieren. Beide methoden geven hetzelfde resultaat.

  Upgrade via de setup pagina:

  Selecteer “START” en bevestig met wachtwoord ‘adminREMI‘ . ReMI start nu een proces van downloaden, installeren en rebooten en toont dit door een tijdsbalk.
  Geef ReMI de tijd om te upgraden : Gedurende dit proces welke tot 1-2 minuten kan duren mag je de ReMI niet loskoppelen. Na de upgrade verschijnt ‘READY’ bij de STOP/START knop en de actuele versie wordt getoond.

  Manuele upgrade via de switch op de ReMI module:

  Als je ReMI gekoppeld zit met WiFi én met internet, dan kan je dit vaststellen doordat de LED elke  5 seconden even oplicht (heartbeat of hartslag led) en dan kan je gaan upgraden. De upgrade activeren doe je door ca. 5 seconden op de switch te drukken tot de LED constant brandt en dan loslaten. ReMI start nu een proces van downloaden, installeren en rebooten en gedurende dit proces welke tot 1-2 minuten kan duren mag je de ReMI NIET loskoppelen. Geef ReMI de tijd om te upgraden. Zodra je terug een heartbeat hebt is de upgrade uitgevoerd. We tonen het nog even in onderstaande video:

   

  BETA versie:

  Naast de publieke firmwareversie is er ook een BETA versie beschikbaar. Deze BETA versie kan voor onze ontwikkelaars interessant zijn om  bepaalde functionaliteiten in the field te testen vooraleer deze publiek online komen.
  Om zelf een BETA versie te testen moet je eerst ReMI gaan upgraden  via de SETUP of manueel via de SWITCH zoals hierboven beschreven. Na de upgrade zie je dan in de SETUP pagina BETA VERSION staan met daarnaast een blauw vinkje. Als je deze aanvinkt en nog eens upgrade dan kom je in de BETA versie. Als je nu de pagina RELOAD en het vinkje blijft staan dan zit je in BETA. Eventueel nog eens proberen als het niet onmiddellijk lukt.

  Terugkeren naar de publieke versie kan dan door UIT te vinken en opnieuw te upgraden. Na RELOAD pagina is het blauwe vinkje dan verdwenen.

 • 3. Schakelen op kwartiervermogen

  Schakelen op kwartierverbruik uitleggen kan het beste via een voorbeeld: Een mogelijke logica zou als volgt kunnen zijn: IF IMPORT H peak <4000Watt  THEN R17=ON ELSE R17=OFF In ReMi ziet... Lees meer

  Schakelen op kwartierverbruik uitleggen kan het beste via een voorbeeld:

  Een mogelijke logica zou als volgt kunnen zijn: IF IMPORT H peak <4000Watt  THEN R17=ON ELSE R17=OFF

  In ReMi ziet dat er dan zo uit:

   

   

  Aan de hand van de tellerstanden uit de digitale meter berekent ReMI elke 5,10,15 minuten het verbruik in Wh en bij elke kwartierovergang wordt de Wh verbruiksteller terug op nul gezet.
  Dit berekend verbruik x4 om aan het kwartiervermogen in Watt te komen. Zie excel.
  Elke 5’ wordt dit kwartiervermogen vergeleken met de ingestelde peak ( 4000Watt). Als de logica WAAR is schakelt het contact AAN anders schakelt het contact UIT (=follow).

   

  Piekverbruik zichtbaar maken

  Je kan het berekend kwartiervermogen ook zichtbaar maken in de grafieken door in de setup aan te duiden voor welke kanalen je dit wil. Kwartiervermogen visualiseren kan enkel in de ReMI en MEMo3 webserver.

   

   

  Een andere mogelijkheid om piekverbruik visueel te maken is de LeON of THEo usb stick.  Hierin kan je een drempel instellen op vermogen en van zodra je dit vermogen overschrijdt flasht de RGB led ROOD (dagtarief) of BLAUW (nachttarief). Zo  krijg je tijdig een duidelijk zichtbaar alarm als je actueel verbruik te hoog zit en kan je te hoge piekverbruiken vermijden.

  Kwartiervermogen uit de P1 poort

  De Belgische digitale meter registreert eveneens actueel kwartiervermogen. ReMI leest deze waarde continu uit en kan deze waarden in een kanaal loggen en weergeven. Via de logica kan zo een relaisuitgang of een smartplug om de minuut worden geschakeld op deze waarde. 

C. MEMo3

 • 1. SUBTOTALEN: calculate en generate

  Klik je in de menu links op ‘SUBTOTALEN’. Onderstaand beeld komt nu te voorschijn. [two_third] Er zijn 2 functies op deze webpagina: Met de ‘CALCULATE ‘ knop wordt tussen een... Lees meer

  Klik je in de menu links op ‘SUBTOTALEN’. Onderstaand beeld komt nu te voorschijn.

  Er zijn 2 functies op deze webpagina:

  • Met de ‘CALCULATE ‘ knop wordt tussen een START DATE en END DATE de tellerstanden getoond en dat samen met het gelogde verbruik.
  • Met de ‘GENERATE’ knop wordt een 5’ detail berekend van de START DATE en naar Excel geëxporteerd.

   

  CALCULATE

  Klik op het veld naast ‘START DATE’ en je ziet nu een kalender. Selecteer de begindatum voor de gewenste periode. Hetzelfde doe je voor de einddatum ‘END DATE’. (standaard staat deze op de huidige tijd). Let op: ‘END DATE’ moet een datum gisteren of ouder zijn.

  NB. De periode van 1 dag in SUBTOTALEN is te klein, zeker als de startdag de dag van configuratie is.

   

  Klik nadien op de toets ‘CALCULATE’.

  • Het scherm zal nu alle tussentotalen tonen van de logkanalen.
   (logkanalen van CO2 of temperatuur worden niet opgenomen in deze tabel, enkel ‘verbruikers’)
  • De wachttijd voor de berekening kan variëren in functie van de periode en het aantal kanalen.(vb. Periode 9 maanden, met 20 kanalen kan ca 8 sec duren), gelieve het proces niet te onderbreken.

  • In de tabel staat eerst de meternaam, dan de meterstand van de begintijd (STARTVALUE), en dan meterstand van de eindtijd (ENDVALUE).
   De Meterstanden, ook af te lezen op het display van elke meter, en ook elke minuut af te lezen onder het betreffende CH nummer in MEMo3, worden iedere minuut via Modbus geregistreerd en tot 3 jaar op de interne SD kaart als waarde opgeslagen.
   SUBTOTALEN toont telkens de meterstand om 00.00 hr startdag en deze om 23.45 uur einddag. Deze meterstanden kan je dan exporteren naar Excel om daar zelf het verschil van deze beide meterstanden te nemen en dat is het exacte verbruik over de ingestelde periode wat men kan gebruiken voor afrekening van energiekosten.

   

  • DIFF en COST: elke uur wordt in MEMo3 een verschil meterstand (= uurverbruik ) en een kost per uur berekend volgens de ingegeven waarden bij de ‘SETTINGS’ en dat bedoeld voor weergave in de dag en maandgrafieken.
   In de DIFF en COST kolommen bij SUBTOTALEN zie je de optelsom van al deze uur-verbruiken en uur-kosten over de ingestelde periode EN deze zijn niet noodzakelijk gelijk aan het verschil van de weergegeven meterstanden:

   • Als de datalogger een uur-verbruik heeft gemist, of de webserver heeft een tijdje niet gewerkt, of voor een bepaalde dag is de eindteller > beginteller doordat bvb de Modbus-meter die dag werd vervangen, of doordat de spanning op een pulsteller werd onderbroken zodat deze op nul herbegint, of doordat je een nieuwe meter aanmaakt op een bestaande Modbusadres zonder deze eerst te wissen, dan wordt de beginteller voor die dag als nul aangenomen bij de berekening van de DIFF en COST voor die dag dan klopt de optelsom niet met het verschil van meterstanden, dus deze waarden zijn informatief en dus beter NIET gebruiken voor afrekening van kosten. Voor afrekening gebruik je de meterstanden van hierboven.

  NB. Een pulsenteller op een RG.016, REL.44 module wordt op nul gezet als de spanning wordt onderbroken.

  SEARCH: In het veld ‘Search’ kan je een gedeelte van een naam intypen en dan worden enkel de verbruikers getoond waarvan het zoekwoord in hun naam voorkomt. Bovenaan de tabel zijn er nu enkele ‘buttons’: hiermee kunnen we de getoonde tabel exporteren met de filenaam = ‘SUBTOTALS ENERGY jaar_maand-dag-uur-minuut’, en de extensie:

   • EXCEL: ‘.xlsx’
   • JSON: ‘.json’
   • CSV: ‘.csv’
   • PRINT: ‘.pdf’

  NB. De export-keuzes ‘EXCEL’, ‘JSON’ worden niet ondersteund op vele tablets (zeker niet IPAD), volledige ondersteuning onder Microsoft-windows.

  Belangrijk: ZORG ZELF VOOR BACKUP Alle geregistreerde data, dus ook meterstanden worden opgeslagen op een interne SD kaart. Als er iets mis loopt met deze SD kaart verliest men zowel de configuratie van het systeem als ook de gelogde meterstanden.
  In de setup pagina kan men een printout maken in Excel vorm van de configuratie, gelieve deze digitaal te bewaren. In SUBTOTALEN zou men minstens éénmaal per maand een export/outprint nemen van de meterstanden voor het geval er iets misloopt met de MEMo3.
  MEMo3 is enkel een (lowcost) hardware module, aan de MEMo3 functionaliteiten zijn geen gratis of betalende diensten  gekoppeld.

   

  GENERATE

  AMR DAG FILES LOKAAL EXPORTEREN NAAR EXCEL

  kies de dag met ‘START DATE’. (END DATE heeft nu geen functie)
  Druk op ‘GENERATE’.
  Na een 20-30 tal seconden zal het csv bestand klaar zijn om te openen in je download map (EXCEL).
  In deze csv file zitten dan alle meetwaarden van die dag met een interval van 5’

   

   

   

   

 • 2. Hoe lees je de MEMo grafieken op een 3 fase meter?

  2-Wire heeft een aantal verschillende 3-fase meters ( EMM.630 reeks) ofwel met directe stroomdoorgang ofwel met stroomtangen. Deze 3-F meters zijn vooral bedoeld voor 3P4 of 3x380V+N aansluiting, maar kunnen... Lees meer

  2-Wire heeft een aantal verschillende 3-fase meters ( EMM.630 reeks) ofwel met directe stroomdoorgang ofwel met stroomtangen. Deze 3-F meters zijn vooral bedoeld voor 3P4 of 3x380V+N aansluiting, maar kunnen ook worden ingested , aangesloten en gebruikt als 3x230V (3P3) meter of als mono-fase meter (1P2).

  • Meetwaarden: Op het display van deze meters kan je een aantal meet-variabelen zoals spanning, stroom, vermogen, frequentie, powerfactor,.. per fase of als totaal over de drie fasen gaan aflezen.  Van die vele parameters registreert MEMo spanning, stroom, vermogen in KW, reactief vermogen in KVar, powerfactor  en dat voor elk van de 3 fasen. Deze meetwaarden blijven maximum 3 jaar bewaard op SD met 1 minuut resolutie.
   Op de webserver dag-grafieken worden, per fase, met een instelbare resolutie spanning en stroom en vermogen getoond en zo komen we tot 3 grafieken per 3-fasemeter. (zie bitmap hieronder)

   • – Fase 1 (sub-adres 0): spanning tussen neuter en fase, stroom, vermogen
   • – Fase 2 (sub-adres 1): spanning tussen neuter en fase, stroom, vermogen
   • – Fase 3 (sub-adres 2): spanning tussen neuter en fase, stroom, vermogen

  Het actueel vermogen van iedere fase wordt eveneens getoond bovenaan in de dichtgeklapte grafiek

   

  • Meterstanden: Naast meet-variabelen zijn er ook  oplopende verbruik-tellers welke het totale verbruik ( actief en reactief)  over de 3 fasen registreert.  MEMo registreert iedere minuut de actieve verbruik meterstanden IMPORT en EXPORT(=injectie) uitgedrukt in kWh. Deze tellerstanden blijven tot 3 jaar bewaard op SD. Deze 2 meterstanden kan je aflezen op de meter-display of in de webserver (lichtgroene getallen) nadat je op auto-refresh hebt geduwd.

  • In de webserver grafieken tonen we niet deze meterstanden, maar wel telkens het één-uur-verschil tussen telkens twee opeenvolgende meterstanden en dat voor de 2 stroomrichtingen nl. het verbruik(IMPORT) over één uur in kWh, en de injectie (EXPORT) over één uur in kWh.

   • IMPORT uur-verbruiken over de 3 fasen wordt dan bij de grafiek van Fase 1 geplakt
   • EXPORT uur-verbruiken over de 3 fasen wordt dan bij de grafiek van Fase 2 geplakt
   • Bij Fase 3 zie je dus geen verbruiksgrafiek

  Het dagverbruik (= tellerstand 00.00Hr – tellerstand 24.00H) en jaarverbruik (=Tellerstand 1 januari – tellerstand vandaag) wordt als waarde  getoond bovenaan in de dichtgeklapte grafiek
  In de maand-grafieken worden de dag-verbruiken samen met de energiekosten getoond.

  Bemerking:

  1. – MEMO leest telkens dezelfde Modbus registers uit, dus wanneer de energiemeter in 3P3 modus staat wordt het vermogen  en stroom van fase 2 als nul weergegeven. Dit betekent niet dat de meter fout meet enkel dat de registers stroom en vermogen verkeerd worden uitgelezen. Werken zonder software geeft ook een paar beperkingen.
  2. – Als de meter omgekeerd is aangesloten dan is het vermogen negatief en dit wordt als vermogen=nul weergegeven in de webserver.
  3. – Bij calorimeters zijn de meetwaarden : vertrek-en retour temperatuur, debiet, vermogen en daarnaast de 2 tellerstanden  met verbruik heating en verbruik cooling. Eventueel kunnen 2 sanitaire watertellers worden gekoppeld waarvan dan debiet en waterverbruik worden gelogd en weergegeven in de grafieken.
  4. – Idem bij een mono-fase meter ( type EMM.120 of EMM.220) komt onder subadres ‘0’ de IMPORT grafiek en onder subadres ‘1’ , bij de 2de fase zogezegd, de EXPORT grafiek. Spanning , stroom, en vermogen staat dan onder subadres’0′.

   

  Figuur. In onderstaande figuur is enkel daggrafiek Fase 1 opengeklapt. Op de curves zie je spanning, stroom, vermogen van fase 1 , de blauwe grafiek toont het uurverbruik over de 3 fasen samen, berekend als het één-uur-verschil tussen telkens twee opeenvolgende meterstanden uitgedrukt in kWh.

  • – De grafiek-header van fase 1 toont : actueel vermogen fase 1, dag-verbruik IMPORT  over de 3 fasen van middernacht tot nu, jaarverbruik IMPORT over de 3 fasen vanaf nieuwjaar tot nu.
  • – De grafiek-header van fase 2 toont : actueel vermogen fase 2, dag-verbruik EXPORT  over de 3 fasen van middernacht tot nu, jaarverbruik EXPORT over de 3 fasen vanaf nieuwjaar tot nu.
  • – De grafiek-header van fase 3 toont enkel actueel vermogen fase 3.


   

D. Modbus Energiemeter

 • 1. Aansluiten en instellen EMM.630 CT MID

  Er zijn toch wel wat aandachtspunten bij het aansluiten van een 3 fase meter met stroomspoelen. Keuze van de juiste spoel: EMM.630 CT MID is instelbaar met 1A of 5A... Lees meer

  Er zijn toch wel wat aandachtspunten bij het aansluiten van een 3 fase meter met stroomspoelen.

  Keuze van de juiste spoel:

  EMM.630 CT MID is instelbaar met 1A of 5A als secundaire stroom, de primaire stroom kiest men in functie van de meetstroom. Om nauwkeurig te meten ligt de meetstoom tussen 20% en 120% van de CT waarde. Voorbeeld meetstroom ca . 35A , kies spoel 100A/1A of 100/5A spoel.
  Bij meetstromen << 20% loopt de fout al snel op( Zie FAQ D2), kies dan kleinere spoelen of bij kleine vermogens waar heel nauwkeurig dient gemeten, overweeg te werken zonder spoelen(EMM.630 MID). Het shunt meetprincipe (directe stroomdoorgang) werkt immers ook bij kleinere stromen zeer nauwkeurig.

  Aansluiten:
  • Spanningstoot vermijden: eerst spoelgeleiders aansluiten op de meter, pas dan spoel om stroom voerende geleider clipsen!! Stroomspoel plaatsen enkel door vakbekwaam elektro-installateur!!! Veiligheidsbril dragen bij iedere handeling met de spoelen!!
  • Voeding meter: De meter wordt 230Volt afgezekerd gevoed op klem 5(Neuter) en klem 6(Fase)
  • Stroomspoel en referentiespanning: De meter dient zowel voor 380V+N als voor 3x23O instelbaar via het display. Bij 3x230V zijn er slechts 2 CT nodig.
   Belangrijk dat men exact het aansluitschema volgt, de gemeten referentiespanning en de gemeten stroom MOETEN op dezelfde fase zitten: ALTIJD uittesten met voltmeter: Voltage tussen geleider referentiespanning L1 en geleider stroomspoel L1 moet NUL zijn, anders is de meting fout.
  • Polariteit: via display toets “P” polariteit checken, indien negatief vermogen (Watt) of negatieve PF dan spoel openen en omdraaien, tenzij er injectie door zonnepanelen zou zijn!

   

  Configuratie op het display:

  Om fraude te vermijden kan bij de EMM.630 CT-MID het type spoel maar éénmaal worden ingegeven, foute ingave= wegwerp meter:

  • Secundaire stroomsterkte van de spoel: 1Ampere of 5Ampere: SET Ct2 5
  • Vermenigvuldigingsfactor = verhouding primaire/ tot secundaire stroomsterkte van de spoel, Vb. 100A/5A=20: Ct rATE 0020

  Ingeval Rogowski: CT1 moet op 1kA worden ingesteld

   

  In onderstaande film tonen we de configuratie voor een 100A/1A spoel. Dus SET Ct2 1 en Ct rATE 0100

   

 • 2. Hoe nauwkeurig kan je meten met een stroomspoel?

  De EMM energiemeters zijn alle geijkte meters met een hoge meet nauwkeurigheid. De meters met MID aanduiding zijn geijkt onder toezicht van een keuring organisme en zijn geschikt voor afrekening... Lees meer

  De EMM energiemeters zijn alle geijkte meters met een hoge meet nauwkeurigheid. De meters met MID aanduiding zijn geijkt onder toezicht van een keuring organisme en zijn geschikt voor afrekening van energiekosten.

  De meetfout tov de verschillende gemeten variabelen en verbruiken vind je terug in de Engelstalige handleiding bij de online product fiches.

  Bij meters met stroomtangen heb je naast de meetfout van de meter ook nog de meetfout van de gekoppelde spoel, beide meetfouten men bij mekaar moet optellen. De meetspoelen uit onze prijslijst zijn klasse 0.5 (of klasse 1) en hebben een meetfout van +-0.5% (of +-1% bij klasse1) in 20 tot 120 percent van het nominale meetbereik van de spoel.
  Met andere woorden, indien de te meten stroom kleiner is dan 20% van de nominale stroom van de spoel, betekent dat de afwijking groter is dan deze 1%. Zeker in het bereik <5% van de nominale stroom kan de procentuele meetfout heel sterk oplopen, zoals je kan aflezen in onderstaande grafiek,  vandaar de reden waarom het belangrijk is om de meetspoel te kiezen in functie van de te meten stroom. Ook de cos phi van je installatie heeft grote invloed op de meting.

   

 • 3. Tellerstanden op het display van de EMM.630 serie

  Met de EMM.630 MID kunnen een 40-tal waarden worden gemeten waaronder ook 6 tellerstanden: 1. Import actieve energie in kWh 2. Export actieve energie in kWh 3. Totale actieve energie... Lees meer

  Met de EMM.630 MID kunnen een 40-tal waarden worden gemeten waaronder ook 6 tellerstanden:
  1. Import actieve energie in kWh
  2. Export actieve energie in kWh
  3. Totale actieve energie door de meter= import+export in kWh
  4. Import reactieve energie in kVAh
  5. Export reactieve energie in kVAh
  6. Totale reactieve energie door de meter= import+export in kVAh

  Opgelet:
  • onderstaande meterstand als volgt uitlezen: 0000 0314,14 kWh
  Dus de 2 getallen achter mekaar plakken!!
  • In onze logger worden beide kWh tellerstanden, import en export  apart gelogd
  • Om een (Belgische ferraris) terugdraaiende tellerstand te kennen moet men in feite gewoon het verschil nemen: import – export= terugdraaiende meter

E. Algemeen

 • 1. Remote access als administrator

  Via portforwarding ( FAQ E) kom je op de login pagina terecht. Via ‘remote’ (ander netwerk of ‘buitenhuis’), kan je inloggen met het gekozen login en password wat je terugvindt... Lees meer

  Via portforwarding ( FAQ E) kom je op de login pagina terecht.

  Via ‘remote’ (ander netwerk of ‘buitenhuis’), kan je inloggen met het gekozen login en password wat je terugvindt op de setup webpagina van elke webserver.
  Deze ‘visitor’ kan echter geen wijzigingen aanbrengen tenzij:

  MEMo3:

  Wil je toch via remote toegang hebben tot de configuratie, dan moet je inloggen met de login, gevolgd door het MAC-adres, en nadien het password.
  Vb MAC = 12:fe:98:14:e5:b4 en de login is administrator, pass 4789,
  Dan kan je inloggen met administrator12fe9814e5b4 en pass 4789
  Na einde sessie best uitloggen ! (LOGOUT)
  NB. Als ‘visitor’ zie je het MAC-adres NIET in de configuratie!

  LoWi3 en ReMI

  Wil je toch via remote toegang hebben tot de configuratie, dan moet je inloggen met de login, gevolgd door het MAC-adres, en nadien het MAC adres.
  Vb MAC = 12:fe:98:14:e5:b4 en de login is administrator, pass 4789,
  Dan kan je inloggen met administrator12fe9814e5b4 en pass 12fe9814e5b4
  Na einde sessie best uitloggen ! (LOGOUT)
  NB. Als ‘visitor’ zie je het MAC-adres NIET in de configuratie!

 • 2. Backup: Hoe een image copy maken van de SD kaart in je MEMo webserver?

  De MEMo webserver bewaart alle meetdata van zijn 64 logkanalen,  elk met 7 meetwaarden in 32 bit formaat en met een resolutie van 1 minuut gedurende 2 tot 3 jaar... Lees meer

  De MEMo webserver bewaart alle meetdata van zijn 64 logkanalen,  elk met 7 meetwaarden in 32 bit formaat en met een resolutie van 1 minuut gedurende 2 tot 3 jaar op zijn interne SD kaart. Ook de configuratie, firmware, css, java script, instellingen worden bewaard op dezelfde SD.
  Wanneer er een probleem zou zijn met de hardware van de MEMo webserver dan kan de SD kaart in een nieuwe MEMo worden gestopt en op die manier kan deze de werking van de vorige MEMo volledig overnemen met behoud van configuratie en meetwaarden.

  Opgelet: De SD kaart in MEMO1 en MEMo2 en MEMo3 is niet onderling inwisselbaar.

  Om de levensduur van de SD kaart te verlengen en de toegang tot de data zeer snel te laten verlopen  heeft deze SD kaart een eigen indeling. Er wordt gewerkt met pointers om zo de ganse SD te benutten en niet telkens op dezelfde locatie te schrijven. Dat betekent echter dat de SD kopiëren via bvb de Windows verkenner NIET mogelijk is. Wat wel kan is een SD image copy maken van deze oude SD kaart naar een nieuwe SD kaart, daarvoor gebruik je dan een windows applicatie zoals   WIN32 DISK imager

  Werking:

  • 1. Haal de SD kaart uit de MEMO2 en stop ze in de PC.
  • 2. Installeer WIN32Diskimager
  • 3. Selecteer bij ‘doelapparaat’  je SD kaart lezer.
  • 4. Selecteer bij Image/bestand een locatie met voldoende ruimte op je PC en voer daar zelf een filenaam in en voeg ‘.img’ extensie toe
  • 5. Klik op lezen en de file op SD wordt gekopieerd naar het ***.img bestand op je PC ‘tot lezen is gelukt’ verschijnt. Kan zeker 30 tot 60 minuten duren!!

  1. 6. Stop de nieuwe SD kaart in je SD kaartlezer en druk op schrijven en de image wordt daarop geschreven.
  2. 7. Stop de nieuwe SD kaart in de webserver
  3. 8. Indien niet onmiddellijk de vertrouwde groene login verschijnt dan moet je mogelijks nog eens manueel upgraden ( Zie FAQ) met de switches op de MEMo2
   Bemerking: met een nieuwe blanco SD kaart moet je sowieso de firmware manueel inladen via de drukknoppen op de MEMo2 ( zie manueel upgraden bij FAQ)

   

  Conclusie:

  Een uniek voordeel aan de MEMo webserver is dat de energiedata lokaal wordt bewaard dat in hoge resolutie gedurende 2 tot 3 jaar. Dezelfde data wordt ook lokaal verwerkt voor het maken van grafieken en aansturen van verbruikers. Je vermijdt op die manier de kost/licentie/abonnement voor dataopslag en de koppeling naar, en verwerking door een externe server of cloud applicatie.

  Nadeel is natuurlijk dat er GEEN backup ingeval bvb de SD kaart het zou begeven. De configuratie zou je nog kunnen printen naar een pdf file en bewaren op je PC. Maar als je een continue backup wil van je data dan dien je zelf het initiatief te nemen om via FTP client upload, data te sturen naar een aanbieder van een compatible Cloud applicatie net zoals men doet bij andere dataloggers. Daarvoor betaal je een zekere abonnement kost maar krijg je naast backup een aantal extra functionaliteiten.

 • 3. Hoe kan je een port forwarding instellen in je telenet modem?

  LoWi , MiLo, MEMo zijn webservers met een lokaal vast IP adres en een eigen poortnummer, voorbeeld '192.168.0.123:8081'. Ieder toestel binnen het lokale netwerk kan via dit IP adres surfen... Lees meer

  LoWi , MiLo, MEMo zijn webservers met een lokaal vast IP adres en een eigen poortnummer, voorbeeld ‘192.168.0.123:8081’.
  Ieder toestel binnen het lokale netwerk kan via dit IP adres surfen naar webpagina’s op de webserver.

  Om nu ook van buitenhuis toegang te krijgen tot de lokale webservers moet je een port forwarding gaan instellen in je internet modem.
  De manier om dit te doen is voor iedere modem anders maar het principe is in feite overal gelijk, we tonen hoe het moet voor een telenet modem:

  Bemerking: het voordeel aan een telenet modem is dat zijn IP adres langere tijd ( meerdere maanden)  onveranderd blijft. Bij modems met internet via sim kaart kan dit IP adres reeds binnen een paar uur veranderen en daar heeft port forwarding weinig zin.

  Tijdens de configuratie van je webserver heb je een vast IP adres, een poortnummer en ook een login in paswoord ingesteld voor toegang van buitenhuis en deze houden we even bij de hand.

  Surf naar ‘mijn telenet’ en meld je aan op je account. Ga naar je ‘thuisnetwerk’ , dan ‘modem details’ en dan ‘geavanceerde instellingen’.

  Bij het tabblad ‘Netwerk’ kan je het IP adres van je modem aflezen, noteer dit IP adres
  in het volgende tabblad ‘IPv4 Firewall en Portforwarding’ geef je je lokaal ip adres en het poortnummer door. Check gelijk ook even je firewall instellingen. Als je je LoWi of MiLo wil kunnen upgraden dan dient ook ‘Gefragmenteerde IP pakketten’  op ‘toestaan’ stand gezet.  Vervolgens alles saven en vanaf nu kan je van buitenhuis surfen naar je LoWi webserver via het IP adres van je modem gevolgd door het poortnummer van je webserver. voorbeeld: http://111.222.333.444.8082 , en  natuurlijk login en paswoord als je van buitenaf surft.

  Deze login en paswoord kan je terugvinden in de setup pagina van LoWi3, ReMI, MiLo en MEMo3 en kan je enkel wijzigen als je lokaal bent ingelogd.

  Bemerking: aanpassingen aan de configuratie van LoWi , ReMi, MEMo3 of MiLo  kan enkel vanaf het lokale netwerk, niet van buitenaf tenzij je het MAC adres kent (zie handleiding) .
  Bij de MEMo2 webserver kan dit wel als je als administrator bent ingelogd.

   

   

   

  Portforwarding proximus modem:

  Hoe je een portforwarding instelt vind je terug op de proximus website.: link proximus

  Maar bij de EDPnet  is de uitleg een stuk beter: link EDP

   

  Dynamisch  IP adres :

  Je kan natuurlijk ook een dynamisch IP adres opzetten via DYN DNS.

  Hier koppel je het ip adres van je modem aan een host name welke je makkelijker kan onthouden en welke de verandering in je IP adres gaat opvolgen.

   

 • 4. Hoe kan ik het IP-adres vinden van een website, of hoe kan ik testen of een lokaal IP adres vrij is?

  Elke website neemt serverruimte in op het internet en krijgt een eigen IP-adres. Om dat IP-adres te achterhalen kan je het Ping-commando gebruiken op je computer. Website IP adres: Ga naar... Lees meer

  Elke website neemt serverruimte in op het internet en krijgt een eigen IP-adres. Om dat IP-adres te achterhalen kan je het Ping-commando gebruiken op je computer.

  Website IP adres: Ga naar de startknop in Windows en typ “cmd” of “opdrachtprompt” in. Druk nadien op enter. Je krijgt nu een zwart venster waarin je MS-DOS opdrachten kan invoeren.
  In dat venster geef je het commando “ping” in, gevolgd door de naam van de website waarvan je het IP-adres wil achterhalen. Druk nadien opnieuw op enter. De zoekopdracht geeft als resultaat bijvoorbeeld: Pingen naar 2-wire.be [188.93.153.117] met 32 bytes aan gegevens.
  Het numerieke adres tussen de haakjes is het IP-adres van de website.

  Vrij IP adres: Op dezelfde manier kan je een eigen lokaal IP adres invoeren ( bijvoorbeeld , het IP adres voorgesteld door de IP serverscanner tool) zo zie je meteen of dit vrij is of niet. In onderstaand voorbeeld zie je dat Pingen naar [192.168.1.122] bezet is en dat Pingen naar [192.168.1.117] vrij is.

   

 • 5. Hoe een snelkoppeling 2-Wire instellen op tablet of smartphone?

  Je kan de webpagina van je LoWi, ReMI, MiLo of MEMo bereiken via de webbrowser op je computer, tablet en smartphone. Door deze aan het beginscherm van je tablet of... Lees meer

  Je kan de webpagina van je LoWi, ReMI, MiLo of MEMo bereiken via de webbrowser op je computer, tablet en smartphone. Door deze aan het beginscherm van je tablet of smartphone toe te voegen heb je snel en direct toegang tot je energieverbruiken en energiekosten.

  Je kan 2-Wire Energie monitor aan je beginscherm toevoegen en dan lijkt het net een app. Dat werkt als volgt:

  iOS (iPad en iPhone)

  Open je webpagina van je LoWi, MiLo of MEMo webserver
  Klik in de webbrowser op de knop Delen (vierkant met pijl naar boven)
  Klik dan op Zet in beginscherm
  Klik dan op Voeg toe

   

  Android

  Open je webpagina van je LoWi, ReMI, MiLo of MEMo webserver
  Klik in de webbrowser op de knop Delen (drie puntjes)
  Klik dan op Sneltoets toevoegen aan het startscherm

   

  Windows Phone en Windows Mobile

  Open je webpagina van je LoWi, ReMI, MiLo of MEMo webserver
  Klik in Internet Explorer op de knop Delen (drie puntjes)
  Kies dan Aan startscherm vastmaken

 • 6. Hoe het verbruik meten via pulsen?

  Verbruik tellen via puls: Bij 2-WIRE hebben we volgende modules met binaire ingangen waarmee men verbruik pulsen kan inlezen: ReMI: 2 binaire ingangen, tellen of tijd meten van S0 pulsen... Lees meer

  Verbruik tellen via puls:

  Bij 2-WIRE hebben we volgende modules met binaire ingangen waarmee men verbruik pulsen kan inlezen:

  • ReMI: 2 binaire ingangen, tellen of tijd meten van S0 pulsen
  • MiLo: 2 binaire ingangen, tellen of tijd meten van S0 pulsen
  • REL.44 : 2 binaire ingangen, tellen of tijd meten van S0 pulsen
  • RG.016 (MiLo/MEMo123) : 4 binaire/analoge ingangen, tellen of tijd meten van S0 pulsen, of temperatuur meter via NTC voeler
  • BC.002(MiLo/MEMo2): 2 binaire/analoge ingangen, tellen of tijd meten van S0 pulsen, of temperatuur meter via NTC voeler
  • ECF.008(MiLo/MEMo2): 4 binaire ingangen, tellen of tijd meten van S0 pulsen
  • EC.441(MEMo2): 4 binaire/analoge ingangen, tellen of tijd meten van S0 pulsen, of temperatuur meter via NTV voeler

   

  Pulsen van een watermeter:

  Op de meeste watermeters kan men een S0 impulsgever klikken om zo het waterverbruik te loggen. Deze impulsgever kan men bestellen bij de meterfabrikant of watermaatschappij. Op onze website vind je een paar types zoals bvb S02-Elster impulsgever voor de V100 Elster meter of de PR6 voor de V200 Elster meters.
  Lukt dit niet met je bestaande meter dan kan je eventueel een 2de meter met impuls uitgang in serie na de bestaande watermeter plaatsen.

   

  Pulsen van een gasmeter:

  Hier hetzelfde verhaal, op de gasmeter een optionele impulsgever aansluiten zodat gasverbruik pulsen ( bvb 1 puls per 10 Liter gas) door de gekoppelde datalogger worden geregistreerd.
  Voor de meeste Elster gasmeter kan men de impulsgever Elster IN-Z65 gebruiken. Andere types zijn verkrijgbaar bij de groothandel in sanitair of verwarming.

  Stookolie verbruik meten.

  Ook voor stookolie bestaan er stookoliemeters met een SO impuls uitgang welke je dan kan aansluiten op je datalogger.
  Maar ook door het exact meten van de inbedrijf-tijd bij toestellen met een constant verbruik (vb mazoutbrander met een gekend uur-verbruik, verlichtingskring met een vast vermogen…) kan men het verbruik berekenen.

  Handig hiervoor zijn de CS.400 en VS.230 welke je terugvindt op onze website.

  • Om te weten of een circuit al dan niet stroom verbruikt kan je gebruik maken van onze stroomspoel met puls uitgang CS-400 welke over de voedingsdraad naar een constante verbruiker zit. De puls-tijd uitgang op deze CS.400 module wordt vervolgens aangesloten op een binaire ingang van een 2-WIRE module en deze berekent aan de hand van de aan-tijd het uur-verbruik.
  • Bij kleine stroomverbruikers (<0.5A) is het moeilijker om de stroom te meten en kunnen we dan als alternatief gebruik maken van de spanningssensor VS.230 met puls-uitgang om verbruikstijden te meten.

  Voorbeeld :Als we weten dat onze mazoutbrander bvb 4200 milli-liter stookolie verbruikt per uur dan kunnen we door het exact meten van de werkingstijd in 1 uur, het uur verbruik aan stookolie, met een zekere foutmarge natuurlijk, gaan berekenen en loggen in de webserver.

  Configuratie in de webserver

  In de handleiding van elke webserver vind je terug hoe je een pulsenteller configureert. In onderstaand voorbeeld een MiLo met een pulsen teller: 1000 pulsen voor 1 m³ putwater, en een pulsentijd meter: 4283 ml Fuel op 1 uur werking.

   

   

   

G. MEMo2

 • 1. Hoe kan ik firmware van de MEMo2 webserver en modules upgraden?

  Een webserver upgraden  kan ofwel softwarematig via de configuratiepagina ofwel hardwarematig via de drukknoppen op de webserver. In onderstaande video tonen we je hoe het moet via software. Lees meer

  Een webserver upgraden  kan ofwel softwarematig via de configuratiepagina ofwel hardwarematig via de drukknoppen op de webserver. In onderstaande video tonen we je hoe het moet via software.

 • 2. Hoe hardwarematig de MEMo2 webserver upgraden of resetten?

  Een webserver upgraden  kan ofwel softwarematig via de configuratiepagina ofwel hardwarematig via de drukknoppen op de webserver. Met deze drukknoppen kan je trouwens ook de webserver resetten ( bvb. paswoord vergeten)... Lees meer

  Een webserver upgraden  kan ofwel softwarematig via de configuratiepagina ofwel hardwarematig via de drukknoppen op de webserver.
  Met deze drukknoppen kan je trouwens ook de webserver resetten ( bvb. paswoord vergeten) of  een factory reset doen omdat je de database wil wissen:

  Op de webserver vind je bovenaan 2 drukknopjes ( SW1 :Reset en SW2: Clear) en met deze 2 toetsen zijn er 4 combinaties mogelijk:

  Drukken toetsen tijdens het runnen: UPGRADE
  • Toets SW1: Upgrading Javascript en CSS.: Op de knop drukken tot de LED continu blijft branden en dan pas loslaten. Het upgrade-proces niet onderbreken tot de webserver terug een hart-beat heeft.
  • Toets SW2: Upgrading firmware Webserver WS500/WS.502 : Op de knop drukken tot de LED continu blijft branden en dan pas loslaten. Het upgrade-proces niet onderbreken tot de webserver terug een hart-beat heeft.
  Drukken toetsen tijdens het opstarten spanning: RESET
  • Toets SW1: wissen volledige database, IP‐adres reset, login en password
  • Toets SW2: reset IP‐adres en password.

   

  A: UPGRADE WEBSERVER VIA HARDWARE:

  Wanneer moet je via hardware upgraden? Ontdekt je fouten op de website, of is er geen enkele toets die nog reageert, zelfs na ‘refresh page’, dan is er mogelijk een fout geslopen bij het inladen van het script/style. Je hebt dus geen mogelijkheid meer om via de settings pagina te upgraden.
  Je kan dan manueel opnieuw het javascript downloaden van de 2‐WIREserver door te drukken op toets SW1 (links, kortst tegen de voedingsconnector) en blijven drukken tot de linkse led continue brandt. Dan pas loslaten toets. Nu moet de led 15 tot 20 seconden blijven branden en nadien weer uit gaan.

  Als dit in orde is, dan doe je met de rechtse drukknop (toets 2) net hetzelfde: blijven drukken tot het flashen stopt en beide leds continue branden, dan pas loslaten toets. Nu moeten de leds ook 15 tot 20 sec branden en nadien begint de rechtse led heel snel te knipperen. Nadien zal de led een 3tal seconden continue branden en dan uit gaan. Alles oke !!! Wanneer deze zaken gebeuren zoals beschreven, probeer dan opnieuw ‘refresh page’ en log in. Op de pagina configuration/settings kan je nog even testen naar de firmware versies.

   

  B: FACTORY RESET: Wissen volledige database, reset IP‐adres en password:

  Toets 1 (SW1=reset, links, kortst tegen voedingsconnector)

  Procedure: Spanning van de MEMo webserver  uitzetten, 5 seconden wachten, toets 1 ingedrukt houden, spanning aanzetten en blijven drukken zolang de led blijft knipperen, de toets pas loslaten als de led continu begint te branden. De erop volgende wis‐procedure kan ca 60 seconden duren, en de MEMo is pas klaar als de led uit gaat.

  Belangrijk: Na een “FACTORY RESET” kan het zijn dat je een blanco scherm krijgt  en dus is het aangewezen om de bovenstaande procedure “UPGRADE WEBSERVER VIA HARDWARE”  ook uit te voeren ( SW1 ; CSS + Javascript  upgrade, SW2: firmware  upgrade)

  C: RESET : IP‐adres of paswoord vergeten:

  Toets 2 (SW2 Clear, volledig rechts):

  Procedure: Spanning van de WS500/WS.502 uitzetten, 5 seconden wachten, toets 2 ingedrukt houden, spanning aanzetten, en blijven drukken tot de led begint te knipperen. Blijf nog een 3tal seconden drukken tot de led stopt met knipperen en laat dan de toets los.
  De wis‐procedure kan ca 3 seconden duren, en de MEMo is klaar als de led uit gaat.
  Je moet nu ‘surfen’ naar het standaard IP‐adres: 192.168.0.123:8080 en login, password zoals beschreven in de handleiding in deel 8 ofwel het IP adres vinden en eventueel aanpassen via de IP serverscanner ( zie /producten/).

   

  D: UPGRADE MODULES:

  De modules PC.080, EC.441 , RG.016, … kunnen enkel vanuit de webserver worden geüpgraded. ( Zie ook FAQ : Hoe kan je de webserver softwarematig upgraden?)

  Procedure:

  1. in de webserver naar de pagina “Configuration/settings/ ” gaan en op knop “firmware versions ” drukken  en dan op “download” drukken, de firmware van alle type modules wordt gedownload.
  2. vervolgens in de webserver naar de pagina “Configuration/modules”  gaan , de bewuste modules selecteren via de dropdown en “UPGRADE ” toets drukken, er verschijnt een rode  schuifbalk en 10 seconden later krijg je de bevestiging  van de versie op de groene balk en de module is ge-update.

   

   

Cookiebeleid
Deze website maakt gebruik van cookies. Als u verder surft geeft u 2-wire toelating om deze cookies te gebruiken. Opgelet, het blokkeren van bepaalde cookies verhindert het correct functioneren van deze website.

Nieuwsbrief

Wil u graag op de hoogte blijven van alle verdere ontwikkelingen dan kan u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief.