Met de EMM.630 MID kunnen een 40-tal waarden worden gemeten waaronder ook 6 tellerstanden:
1. Import actieve energie in kWh
2. Export actieve energie in kWh
3. Totale actieve energie door de meter= import+export in kWh
4. Import reactieve energie in kVAh
5. Export reactieve energie in kVAh
6. Totale reactieve energie door de meter= import+export in kVAh
Opgelet:
• onderstaande meterstand als volgt uitlezen: 0000 0314,14 kWh
Dus de 2 getallen achter mekaar plakken!!
• In onze logger worden beide tellerstanden ( import + export ) apart gelogd
• Om een (Belgische ferraris) terugdraaiende tellerstand te kennen moet men in feite gewoon het verschil nemen: import – export= terugdraaiende meter
De MEMo2 webserver bewaart alle meetdata van zijn 64 logkanalen, elk met 7 meetwaarden in 32 bit formaat en met een resolutie van 1 minuut gedurende 2 tot 3 jaar op zijn interne SD kaart. Ook de configuratie, firmware, css, java script, instellingen worden bewaard op dezelfde SD.
Wanneer er een probleem zou zijn met de hardware van de MEMo2 webserver dan kan de SD kaart in een nieuwe MEMo2 worden gestopt en op die manier kan deze de werking van de vorige MEMo2 volledig overnemen met behoud van configuratie en meetwaarden.
Om de levensduur van de SD kaart te verlengen en de toegang tot de data zeer snel te laten verlopen heeft deze SD kaart een eigen indeling. Er wordt gewerkt met pointers om zo de ganse SD te benutten en niet telkens op dezelfde locatie te schrijven. Dat betekent echter dat de SD kopiëren via bvb de Windows verkenner NIET mogelijk is. Wat wel kan is een SD image copy maken van deze oude SD kaart naar een nieuwe SD kaart, daarvoor gebruik je dan een windows applicatie zoals WIN32 DISK imager
Werking:
Een uniek voordeel aan de MEMo2 webserver is dat de energiedata lokaal wordt bewaard dat in hoge resolutie gedurende 2 tot 3 jaar. Dezelfde data wordt ook lokaal verwerkt voor het maken van grafieken en aansturen van verbruikers. Je vermijdt op die manier de kost/licentie/abonnement voor dataopslag en de koppeling naar, en verwerking door een externe server of cloud applicatie.
Nadeel is natuurlijk dat er GEEN backup ingeval bvb de SD kaart het zou begeven. De configuratie zou je nog kunnen printen naar een pdf file en bewaren op je PC. Maar als je een continue backup wil van je data dan dien je zelf het initiatief te nemen om via FTP client upload, data te sturen naar een aanbieder van een compatible Cloud applicatie net zoals men doet bij andere dataloggers. Daarvoor betaal je een zekere abonnement kost maar krijg je naast backup een aantal extra functionaliteiten.
LoWi , MiLo, MEMo zijn webservers met een lokaal vast IP adres en een eigen poortnummer, voorbeeld ‘192.168.0.123:8081′.
Ieder toestel binnen het lokale netwerk kan via dit IP adres surfen naar webpagina’s op de webserver.
Om nu ook van buitenhuis toegang te krijgen tot de lokale webservers moet je een port forwarding gaan instellen in je internet modem.
De manier om dit te doen is voor iedere modem anders maar het principe is in feite overal gelijk, we tonen hoe het moet voor een telenet modem:
Bemerking: het voordeel aan een telenet modem is dat zijn IP adres langere tijd ( meerdere maanden) onveranderd blijft. Bij modems met internet via sim kaart kan dit IP adres reeds binnen een paar uur veranderen en daar heeft port forwarding weinig zin.
Tijdens de configuratie van je webserver heb je een vast IP adres, een poortnummer en ook een login in paswoord ingesteld voor toegang van buitenhuis en deze houden we even bij de hand.
Surf naar ‘mijn telenet’ en meld je aan op je account. Ga naar je ‘thuisnetwerk’ , dan ‘modem details’ en dan ‘geavanceerde instellingen’.
Bij het tabblad ‘Netwerk’ kan je het IP adres van je modem aflezen, noteer dit IP adres
in het volgende tabblad ‘IPv4 Firewall en Portforwarding’ geef je je lokaal ip adres en het poortnummer door. Check gelijk ook even je firewall instellingen. Als je je LoWi of MiLo wil kunnen upgraden dan dient ook ‘Gefragmenteerde IP pakketten’ op ‘toestaan’ stand gezet. Vervolgens alles saven en vanaf nu kan je van buitenhuis surfen naar je LoWi webserver via het IP adres van je modem gevolgd door het poortnummer van je webserver. voorbeeld: http://111.222.333.444.8082 , en natuurlijk login en paswoord als je van buitenaf surft.
Bemerking: aanpassingen aan de configuratie van LoWi of MiLo kan enkel vanaf het lokale netwerk, niet van buitenaf. Bij de MEMo2 webserver kan dit wel als je als administrator bent ingelogd.
2-Wire heeft een aantal verschillende 3-fase meters ( EMM.630 reeks) ofwel met directe stroomdoorgang ofwel met stroomtangen. Deze 3-F meters zijn vooral bedoeld voor 3P4 of 3x380V+N aansluiting, maar kunnen ook worden gebruikt als 3x230V (3P3) meter of als mono-fase meter (1P2).
Het actueel vermogen van iedere fase wordt eveneens getoond bovenaan in de dichtgeklapte grafiek
Het dagverbruik (= tellerstand 00.00Hr – tellerstand 24.00H) en jaarverbruik (=Tellerstand 1 januari – tellerstand vandaag) wordt als waarde getoond bovenaan in de dichtgeklapte grafiek
In de maand-grafieken worden de dag-verbruiken samen met de energiekosten getoond.
Bemerking:
Figuur. In onderstaande figuur is enkel daggrafiek Fase 1 opengeklapt. Op de curves zie je spanning, stroom, vermogen van fase 1 , de blauwe grafiek toont het uurverbruik over de 3 fasen samen, berekend als het één-uur-verschil tussen telkens twee opeenvolgende meterstanden uitgedrukt in kWh.
Elke website neemt serverruimte in op het internet en krijgt een eigen IP-adres. Om dat IP-adres te achterhalen kan je het Ping-commando gebruiken op je computer.
Website IP adres: Ga naar de startknop in Windows en typ “cmd” of “opdrachtprompt” in. Druk nadien op enter. Je krijgt nu een zwart venster waarin je MS-DOS opdrachten kan invoeren.
In dat venster geef je het commando “ping” in, gevolgd door de naam van de website waarvan je het IP-adres wil achterhalen. Druk nadien opnieuw op enter. De zoekopdracht geeft als resultaat bijvoorbeeld: Pingen naar 2-wire.be [188.93.153.117] met 32 bytes aan gegevens.
Het numerieke adres tussen de haakjes is het IP-adres van de website.
Vrij IP adres: Op dezelfde manier kan je een eigen lokaal IP adres invoeren ( bijvoorbeeld , het IP adres voorgesteld door de IP serverscanner tool) zo zie je meteen of dit vrij is of niet. In onderstaand voorbeeld zie je dat Pingen naar [192.168.1.122] bezet is en dat Pingen naar [192.168.1.117] vrij is.
Je kan de webpagina van je LoWi, MiLo of MEMo bereiken via de webbrowser op je computer, tablet en smartphone. Door deze aan het beginscherm van je tablet of smartphone toe te voegen heb je snel en direct toegang tot je energieverbruiken en energiekosten.
Je kan 2-Wire Energie monitor aan je beginscherm toevoegen en dan lijkt het net een app. Dat werkt als volgt:
iOS (iPad en iPhone)
Open je webpagina van je LoWi, MiLo of MEMo webserver
Klik in de webbrowser op de knop Delen (vierkant met pijl naar boven)
Klik dan op Zet in beginscherm
Klik dan op Voeg toe
Android
Open je webpagina van je LoWi, MiLo of MEMo webserver
Klik in de webbrowser op de knop Delen (drie puntjes)
Klik dan op Sneltoets toevoegen aan het startscherm
Windows Phone en Windows Mobile
Open je webpagina van je LoWi, MiLo of MEMo webserver
Klik in Internet Explorer op de knop Delen (drie puntjes)
Kies dan Aan startscherm vastmaken
Een webserver upgraden kan ofwel softwarematig via de configuratiepagina ofwel hardwarematig via de drukknoppen op de webserver. In onderstaande video tonen we je hoe het moet via software.
Een webserver upgraden kan ofwel softwarematig via de configuratiepagina ofwel hardwarematig via de drukknoppen op de webserver.
Met deze drukknoppen kan je trouwens ook de webserver resetten ( bvb. paswoord vergeten) of een factory reset doen omdat je de database wil wissen:
Op de webserver vind je bovenaan 2 drukknopjes ( SW1 :Reset en SW2: Clear) en met deze 2 toetsen zijn er 4 combinaties mogelijk:
Wanneer moet je via hardware upgraden? Ontdekt je fouten op de website, of is er geen enkele toets die nog reageert, zelfs na ‘refresh page’, dan is er mogelijk een fout geslopen bij het inladen van het script/style. Je hebt dus geen mogelijkheid meer om via de settings pagina te upgraden.
Je kan dan manueel opnieuw het javascript downloaden van de 2‐WIREserver door te drukken op toets SW1 (links, kortst tegen de voedingsconnector) en blijven drukken tot de linkse led continue brandt. Dan pas loslaten toets. Nu moet de led 15 tot 20 seconden blijven branden en nadien weer uit gaan.
Als dit in orde is, dan doe je met de rechtse drukknop (toets 2) net hetzelfde: blijven drukken tot het flashen stopt en beide leds continue branden, dan pas loslaten toets. Nu moeten de leds ook 15 tot 20 sec branden en nadien begint de rechtse led heel snel te knipperen. Nadien zal de led een 3tal seconden continue branden en dan uit gaan. Alles oke !!! Wanneer deze zaken gebeuren zoals beschreven, probeer dan opnieuw ‘refresh page’ en log in. Op de pagina configuration/settings kan je nog even testen naar de firmware versies.
Toets 1 (SW1=reset, links, kortst tegen voedingsconnector)
Procedure: Spanning van de MEMo webserver uitzetten, 5 seconden wachten, toets 1 ingedrukt houden, spanning aanzetten en blijven drukken zolang de led blijft knipperen, de toets pas loslaten als de led continu begint te branden. De erop volgende wis‐procedure kan ca 60 seconden duren, en de MEMo is pas klaar als de led uit gaat.
Belangrijk: Na een “FACTORY RESET” kan het zijn dat je een blanco scherm krijgt en dus is het aangewezen om de bovenstaande procedure “UPGRADE WEBSERVER VIA HARDWARE” ook uit te voeren ( SW1 ; CSS + Javascript upgrade, SW2: firmware upgrade)
Toets 2 (SW2 Clear, volledig rechts):
Procedure: Spanning van de WS500/WS.502 uitzetten, 5 seconden wachten, toets 2 ingedrukt houden, spanning aanzetten, en blijven drukken tot de led begint te knipperen. Blijf nog een 3tal seconden drukken tot de led stopt met knipperen en laat dan de toets los.
De wis‐procedure kan ca 3 seconden duren, en de MEMo is klaar als de led uit gaat.
Je moet nu ‘surfen’ naar het standaard IP‐adres: 192.168.0.123:8080 en login, password zoals beschreven in de handleiding in deel 8 ofwel het IP adres vinden en eventueel aanpassen via de IP serverscanner ( zie /producten/).
De modules PC.080, EC.441 , RG.016, … kunnen enkel vanuit de webserver worden geüpgraded. ( Zie ook FAQ : Hoe kan je de webserver softwarematig upgraden?)
Procedure:
Internetverbinding: De webserver heeft geen internetverbinding nodig tenzij voor firmware updates, emailnotificatie en ftp-cliënt functionaliteit. De PC of tablet heeft normaal gezien enkel bij de eerste opstart een internetverbinding nodig en dat om de nodige grafieken te kunnen inladen in zijn cache.
Webbrowsers: De webpagina’s in de webserver bevatten html, javascript en css code. We testen onze code op de meest populaire webbrowsers:
Andere problemen gemeld door gebruikers:
Wijzigen IP-adres naar DHCP: indien DNS-adres niet correct werkt, wordt er geen nieuw IP-adres toegekend en ‘hangt’ de webserver. Aanbevolen DNS-adres: 195.130.131.2 (bij Telenet werkte 192.168.0.1 niet)
Installatie
De 2-wire modules worden door de elektro installateur gemonteerd in de zekeringenkast en vervolgens wordt de webserver verbonden met het lokale netwerk.
Configuratie
Via de ingebouwde webpagina's kunnen de namen van verbruikers, verbruikseenheden, energieprijzen, netwerkinstelling,... makkelijk worden ingevoerd via tablet of PC.
Visualisatie
Na configuratie wordt alle data om de minuut uitgelezen en opgeslagen in de webserver. Alle verbruiken en verbruikskosten zijn nu toegankelijk via webbrowser.
Voor software ontwikkelaars: 2-WIRE development pakket
Data logbestanden downloaden of periodiek toegestuurd krijgen, visualisatie en bediening vanuit jouw eigen applicatie, ...
In het "development pakket" wordt uitgelegd hoe dit makkelijk kan. De kit kan kosteloos worden opgevraagd door iedereen die beschikt over een 2-Wire webserver.
Wil u graag op de hoogte blijven van alle verdere ontwikkelingen dan kan u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief.