In de setup pagina van de LoWi en ReMI webserver kan je BETA aanvinken* en dan ZONDER SAVE te drukken onmiddellijk START selecteren om naar BETA te upgraden.
*Zie je geen BETA markering dan heb je een oudere FW versie en moet je eerst gewoon upgraden.
Na een reload pagina zal bij een geslaagde upgrade naar BETA een blauw vinkje indiceren dat deze actief is .
Vanaf nu zal de LoWi/ReMI module elke nacht checken of er een nieuwere versie en indien nodig uit zichzelf upgraden.
Terugkeren kan door BETA uitvinken en dan onmiddellijk ZONDER SAVE te drukken START selecteren om BETA uit te schakelen.
Met de invoering van het capaciteitstarief begin dit jaar kregen de Belgische digitale meters een firmware update. In deze update werd het Belgische P1 protocol uitgebreid met gegevens zoals stroom, spanning, vermogen apart voor elke fase, kwartier vermogen en een historiek van de hoogste maandpieken. Deze bijkomende data vraagt een verdubbeling van de interne databuffer (zeker bij 3 fase installatie) van de LoWi3 en ReMI module en hiervoor is een upgrade noodzakelijk.
LoWi upgraden kan op meerdere manieren:(zie ook video bij FAQ A)
ReMI upgraden kan op meerdere manieren: (zie ook bij FAQ B)
Vraag: Ik woon in een dakappartement op de vijfde etage. De meters hangen beneden in de kelder.
Ik bezit zonnepanelen. Er is geen mogelijkheid om bedrading naar boven te trekken. Zijn er mogelijkheden om mijn verbruik te monitoren en om verbruikers in mijn appartement aan te sturen?
Oplossing 1: Netwerk over powerline met TP link:
Getest (3 fase installatie) met deze wifi over powerline van tp link en deze schijnt toch te werken
https://www.coolblue.be/nl/product/865806/tp-link-tl-wpa8635p-kit-wifi-1200-mbps-2-adapters.html
Dus TP link basis module koppelen via RJ45 aan de modem in het appartement, remote module plaatsen in de technische ruimte waar de digitale meter staat. Beide WiFi netwerken hebben zelfde IP range. LoWi3/ReMI koppelen met TP link WiFi in technische ruimte. Via de Wifi in het appartement surfen naar IP adres LoWi en dat schijnt te werken. Schakelen kan nu met de ReMI contacten in de technische ruimte.
Oplossing 2: Een bedrade oplossing met de P1 extender:
P1 met UTP kabel verlengen tot in het bereik van de WiFi in het appartement. https://www.2-wire.net/product/p1-poort-extender/
Oplossing 3: 2-Wire webservers kunnen over internet (MQTT) met mekaar worden gekoppeld. De voorwaarde is wel dat er een stabiele wifi-internet verbinding is op beide (of meerdere) locaties. Hier kan men eventueel de TP link modem van oplossing 1 gebruiken. De meetwaarden van locatie 1 worden dan in real-time via internet MQTT doorgegeven naar locatie 2, locatie 3,… en zijn dan op te volgen via elke smartphone of tablet binnen het huisnetwerk.
Praktisch:
De nodige modules
P.S. Locatie 1 zou ook je appartement in Spanje kunnen zijn welke je van thuis uit live wil volgen naar verbruik.
Locatie 3 is dan mogelijks een WiFi smartplug op je caravan in de ardennen.
Een meter met manuele ingave van tellerstanden aanmaken kan door bij ‘channel type’ ‘Input man’ te selecteren en een naam geven aan de uitgang. Druk vervolgens op “SAVE” en bevestig met het wachtwoord “adminLOWI”
Je kan nu dagelijks, wekelijks of onregelmatig deze waarden invoeren. LoWi maakt verschiltellerstanden en plakt het verbruik op de juiste datum in je grafiek. Je kan meerdere keren per dag invoeren maar enkel de laatste waarde van die dag blijft onthouden.
Met behulp van de Vlaamse digitale meter is het mogelijk om verschillende kanalen te creëren om het totale verbruik over drie fasen te meten, inclusief de totale stroom en het totale vermogen. Daarnaast kan een tweede kanaal worden opgezet om het totale verbruik over drie fasen te meten, samen met de spanning, stroom en het vermogen van fase 1. Op dezelfde manier kunnen opeenvolgende kanalen worden gemaakt voor fase 2, fase 3, enzovoort.
Bovendien biedt de digitale meter nu de mogelijkheid om het actuele kwartiervermogen uit te lezen, waarbij de vermogenswaarden elke 5 tot 10 seconden worden geüpdatet. Er worden ook logs bijgehouden van de meetwaarden, die om de 5 minuten worden vastgelegd gedurende de laatste 10 dagen. Een configuratievoorbeeld wordt hieronder weergegeven:
Kanaal CH02: Totaalverbruik over 3 fasen met totale stroom en totaal vermogen
Kanaal CH13: Totaalverbruik over 3 fasen + spanning, stroom en vermogen van fase 1
Kanaal CH14: Totaalverbruik over 3 fasen + spanning, stroom en vermogen van fase 2
…
Kwartiervermogen-uitlezing: Geüpdatet elke 5-10 seconden
Logfrequentie: Elke 5 minuten
Maximale loggeschiedenis: Laatste 10 dagen
Met onderstaande configuratie biedt de Vlaamse digitale meter uitgebreide mogelijkheden om het energieverbruik en het vermogen in detail te monitoren en te analyseren.
De “DHCP naar fix IP adres” werkt zowel voor LoWi3, ReMI als MEMo3 en je kan de instelling doen vanaf elke smartphone, tablet of PC.
Hieronder tonen we hoe een LoWi3 instellen via een Ipad/IPhone.
1. Netwerkinstellingen van je ipad/iphone kan je lezen via instellingen/WiFi en dan de “i” aanklikken bij je actueel netwerk. Hier kan je dan het ipad IP adres aflezen:
Met deze gegevens zou je dan zelf een vast IP adres voor LoWi/ReMI kunnen bepalen, of je kan ook de modem automatisch een fix IP adres laten invullen voor LoWi3 via DHCP.
We tonen hier de DHCP methode:
2. LoWi3 aansluiten op de P1 adapter USB (om makkelijk te werken tijdens de configuratie), of aansluiten op de P1 poort van de digitale meter.
Zodra de LED knippert dan ca 5..7 seconden op de switch drukken tot de LED continu brandt zodat LoWi3/ReMI een WiFi acces point “2WIRE-LOWI” of “2WIRE-REMI” wordt.
NB Indien de LoWi3/ReMI reeds was gekoppeld aan dit wifi netwerk en je wil de instellingen alsnog wijzigen dan binnen de 3 seconden na aansluiten gedurende 5 seconden op de switch drukken.
3. Dubbelklik op acces point “2WIRE-LOWI” om de ipad verbinding te laten maken met LoWi/ReMI en geef als paswoord “adminLOWI” (of “adminREMI”). Na een 10…30 tal seconden opent automatisch de REDIRECT pagina.
4. Eenmaal op de Redirect pagina klik op “Configure WiFi”
5. Op de configuratie pagina selecteer je het WiFi netwerk waarmee je wil verbinden, geeft het WiFi wachtwoord en vul nadien vier nullen (0.0.0.0) in bij:
en een getal tussen 8000 en 9000 bij poortnummer, bv. het getal 8500
Druk dan op SAVE.
Je krijgt nog even een bevestiging te zien en je LoWi/ReMI zal nu zelf heropstarten en een fix IP adres krijgen van de WiFi modem.
Probleem is nu dat je dit toegekende IP adres niet kent maar er zijn nu 3 methoden om dit IP adres te achterhalen nl.:
Via een IP serverscanner, of via de windows IP serverscanner van 2-WIRE, of via de REDIRECT pagina.
6. IP adres opvragen via de REDIRECT pagina: Herhaal stap 2,3,4. Klik vervolgens op “Configure WiFi” en noteer gewoon het toegekende IP adres en poortnummer van LoWi/ReMI.
Nadien ZONDER op SAVE te drukken de LoWi/ReMI loskoppelen en heropstarten. Of toch op SAVE drukken waarna de LoWi3 uit zichzelf opstart.
7. Verbind de iPad met het lokale wifi netwerk. Open de webbrowser en voer het genoteerde “IP adres : poortnummer” in de werkbalk om op de LoWi pagina te komen. Vb. 192.168.0.112:8112
Deze “vast IP adres via de DHCP” methode is platformonafhankelijk en werkt op elke smartphone, tablet, PC of MAC zolang deze maar een webbrowser heeft. In de online handleiding en in de online Tutorials voor LoWi en voor ReMI wordt dit nog meer uitgebreid uitgelegd.
Als je ALLE logs en de configuratie van je LoWi of ReMI volledig wil leegmaken met behoud van de huidige WIFI en IP instellingen,
dan kan dit door het getal 253 in te voeren bij gas en bij waterprijs (eventueel de TAB toets gebruiken om naar water te springen), vervolgens “SAVE” drukken en bevestigen met paswoord ‘adminREMI’ bij ReMI of ‘adminLOWI’ bij LoWi.
Eénmaal op SAVE gedrukt start de ReMI/LoWi met het leegmaken van zijn geheugen om dan na een 20 …60 tal seconden opnieuw op te starten en beschikbaar te zijn binnen hetzelfde WiFi netwerk en via het vroegere IP adres. Gedurende dit proces mag je de LoWi of ReMI NIET ONDERBREKEN!
NaN waarden/ database corrupt: Reset is ook nodig als je in sommige velden op de LoWi of ReMI webpagina de waarde NaN ziet staan. NaN betekent dit dat je database corrupt is en foute waarden bevat. Dit komt bv doordat je komma’s of speciale tekens hebt ingevoerd in de getallen invoervelden , of doordat men LoWi/ReMI de tijd niet geeft om zijn webpagina in te laden alvorens op de SAVE knop te drukken, of door onstabiele wifi verbinding bv tijdens saven van een configuratie, …
BELANGRIJK Back-up: Met de PRINT knop bij de SETUP pagina kan je een pdf maken van je configuratie, of als je een MQTT token hebt kan je een kopie van je configuratie oproepen ( zie handleiding) Je historieken zijn niet automatisch opgeslagen, maar hiervoor kan je wel een koppeling maken met EnergieID.be om je data in de EnergieID cloud op te slaan. Of je kan een tweede LoWi/ReMI/MEMo3 via MQTT te koppelen aan de eerste als back-up.
Eén log-kanaal leegmaken: Mocht er tijdens dit proces toch een uitgang logs vertonen, dan kan je deze kanaal per kanaal verwijderen door het woord ‘delete‘ te typen bij de naam van het kanaal wat je wil wissen. Vervolgens “SAVE” drukken en bevestigen met paswoord ‘adminREMI’ of ‘adminLOWI’ . Ook dit proces mag je niet onderbreken. Nadien verschijnt automatisch de vroegere naam en zijn de logs van dat kanaal leeggemaakt.
In de LoWi setup pagina kan je de versie van je LoWi module aflezen. De versie is een omgekeerde datum, vb 22.05.15.3 betekent dat deze firmware de 3de versie is van 15 mei 2022.
Belangrijk bij elke upgrade is :
Eenmaal beide OK zijn kan je LoWi gaan upgraden en dat kan op 2 manieren. Beide methoden geven hetzelfde resultaat.
Selecteer “START” en bevestig met wachtwoord ‘adminLOWI‘ . LoWi start nu een proces van downloaden, installeren en rebooten en toont dit door een tijdsbalk. Gedurende dit proces welke tot 1-2 minuten kan duren mag je de LoWi niet loskoppelen. Geef LoWi de tijd om te upgraden. Na de upgrade verschijnt ‘READY’ bij de STOP/START knop en de actuele versie wordt getoond.
Als je LoWi gekoppeld zit met WiFi én met internet, dan kan je dit vaststellen doordat de LED elke 5 seconden even oplicht (heartbeat of hartslag led) en dan kan je gaan upgraden. De upgrade activeren doe je door ca. 5 seconden op de switch te drukken tot de LED constant brandt en dan loslaten. LoWi start nu een proces van downloaden, installeren en rebooten en gedurende dit proces welke tot 1-2 minuten kan duren mag je de LoWi NIET loskoppelen. Geef LoWi de tijd om te upgraden. Zodra je terug een heartbeat hebt is de upgrade uitgevoerd. We tonen het nog even in onderstaande video:
Tijdens het heropstarten gaat de LED een eerste maal snel fikkeren ( verbinding met internet en dan een tweede maal snel flikkeren ( verbinding met een NTP klokserver) om vervolgens naar heartbeat over te gaan.
BETA versie:
Als het BETA vinkje aanstaat in de LoWi3 of ReMI setuppagina gaat deze automatisch upgraden wanneer een nieuwe firmware online komt. Zie bij FAQ sectie A “Hoe LoWi/ReMI automatisch laten upgraden”
Recent is er de mogelijkheid om elk van de 4 uitgangen van de ReMI en/of de gekoppelde 2-WIRE WiFi-pluggen slim te schakelen op basis van het dynamisch tarief. Hiervoor is een MQTT token jaarabonnement nodig welke je online op deze website kan bestellen. Eenmaal MQTT actief vraagt ReMI dagelijks de officiële “day-ahead” prijzen op in euro/MWh.
De MQTT token kan je invoeren in de configuratiepagina van de ReMI webserver. 1. ‘MQTT enable’ aanvinken, 2. URL en Token invoeren (EXACT 64 karakters lang, let op dat je geen extra spatie mee kopieert), 3. Save met paswoord “adminREMI” en Saturnus icoon verschijnt als MQTT OK is, 4. Check de firmware versie (omgekeerde datum =>24.6.14.1) en upgrade indien nodig, 5. Selecteer je landcode (NL Nederland, BE België, FR Frankrijk, DK Denemarken)
url: mqtt.flespi.io
token: exact64_karakters_zonder-spatie_kopieren_anders_krijg_je_geen_saturnus_icoon
Zodra het Saturnus icoontje (3) verschijnt is er koppeling met de MQTT broker en kan het inladen van de day-ahead prijzen beginnen.
De “day-ahead” prijzen worden pas dan zichtbaar zodra je een logica met dynamische tarieven aanmaakt. (TIME geeft de uren van 0 tot 23 van een dag weer, DYNAMIC PRICES zijn de actuele prijzen in Euro/MWh, DYNAMIC SORT de uren van goedkoopst naar duurder)
Dus, in LOGICA bij “Channel” een willekeurig energiekanaal selecteren, en dan bij ” Type” kan je een van de 3 dynamische logica’s selecteren:
Er zijn 3 functies voorzien:
• Dynamic: Lager of hoger dan de ingestelde uur prijs , (vb. compare value=138 )
• Dynamic av: Lager of hoger dan het berekende actuele gemiddelde dagprijs( hier compare value=72) +/- percent(= diff, vb 72 +/-5%)
• Dynamic sort: Actief enkel tijdens de goedkoopste uren, aantal uren instelbaar (=compare value, vb. 7 goedkoopste uren= 15,14,2,4,3,13,16 )
Bij Output Channel kan je dan nog één van de vier uitgangen ( 17, 18, 19, 20), of een energiekanaal welk als smartplug is ingesteld (CH1..CH16) selecteren
Elke recent aangekochte warmtepomp of warmtepompboiler is voorzien van 1 of 2 smart-grid ready contacten. Door bijvoorbeeld één of twee conventionele aan/uit lichtschakelaars aan deze smart-grid ready contacten te koppelen, zou je zo handmatig een voorgeprogrammeerde stand zoals low, eco, normal of boost kunnen oproepen zonder de interne werking van de warmtepomp of warmtepompboiler te verstoren.
Je zou deze nu deze handmatige schakelaar kunnen vervangen door een klok-tijdschakelaar. Hiermee zou je bijvoorbeeld je boiler ‘s nachts op het voordelige tarief laten opwarmen. Maar nog beter is om de twee relaisschakelaars van een ReMI-module aan te sluiten op deze smart-grid ready contacten. Op de configuratiepagina van de ReMI-module kun je dan zelf eigen logica instellen om deze contacten automatisch te schakelen op basis van de klok, injectie, kwartiervermogen, of een combinatie van deze parameters. Kortom, je kunt de schakeling optimaliseren volgens jouw voorkeuren en de effecten ervan ‘live’ opvolgen in de verbruiksgrafieken. Het doel van deze slimme schakelaar is onder andere om het overschot aan zonne-energie in de verwarming te benutten.
Vaak krijgen we de vraag wie dit voor de gebruiker kan installeren. De meest geschikte persoon hiervoor is volgens ons degene die het onderhoud van je warmtepomp of warmtepompboiler uitvoert. Deze persoon weet hoe hij de standen low, eco, normal, boost moet instellen in de WP, WPB en kent de juiste aanklemmen van de smart-grid ready contacten. Met de gekoppelde ReMI-module krijgt ook hij snel inzicht in de goede werking van de warmtepomp.
Inderdaad, niet iedere installateur is vertrouwd met de ReMI-module of weet hoe hij ReMI moet verbinden met wifi en optimaal configureren. Daarom hebben we enkele videohandleidingen online beschikbaar gesteld. Zelfs voor iemand met beperkte kennis van pc’s of smartphones is het configureren eenvoudig en kan het worden gedaan vanaf elke smartphone, tablet, pc of Mac. Het is zeker niet ingewikkeld, en bij de tweede installatie zal het proces aanzienlijk soepeler verlopen.
In de online handleiding bij de ReMI product fiche staat de werking van de ReMI logica uitgebreid omschreven. In deze FAQ willen we een paar “weetjes” kort herhalen.
LET OP: De kleur van de logicaknop bepaalt dus NIET fysieke stand van het relais. De relais status zie je op het ledje R1 en R2 van de module.
Logica wordt elke minuut regel na regel uitgevoerd , dwz dat de laatste regel de status van de uitgang zal bepalen.
Een relais kan tegelijk WAAR en ONWAAR aangestuurd worden maar dan is de laatste regel bepalend voor de stand van het gekoppelde relais.
Je kan beste je logica altijd even uittesten door met de meetwaarden wat te spelen.
Als MQTT is geactiveerd in LoWi3 of ReMI dan kan men een backup van de configuratie opslaan in de cloud.
Vraag: Ik heb een 11kW installatie met 3fase hybride omvormer en een 11kW batterij.
Ik heb interesse in ReMi om het management te regelen van toestellen en boiler, maar ik zie nergens info over de meting en sturing van batterijlading in jullie systeem. Zie ik iets over het hoofd of zit de batterij niet mee in de logica van ReMi?
Mogelijk antwoord?
ReMI kan inderdaad niet rechtstreeks ingrijpen in de sturing van sommige toestellen gewoon omdat deze dat niet toelaten en omdat ze geen smartgrid ready ingang hebben zoals bvb bij warmtepompen. Dus het moet op een andere manier.
Bedoeling is dat een batterij(sturing) gaat opladen van zodra er injectie is? Dus bij veel zon is de batterij om 10…12 hr opgeladen, en op dat moment kan ReMI overnemen.
Men zou dus de ReMI relais een “delay ON” meegeven van bv 10 minuten. Dus als de batterij tegen de middag is opgeladen, komt er opnieuw injectie beschikbaar en 10 minuten later zal het relais/plug op de REMI aangaan en wordt het gekoppelde toestel gestuurd op injectie.
Een laadpaal met ‘loadbalancing‘-modus meet actueel totaal verbruik (en injectie) van de woning/gebouw via de P1-poort of een extra energiemeter en past dan voortdurend de laadstroom aan op basis van dit gemeten verbruik. Dit zorgt voor een snelle oplading van de auto(‘s) en voorkomt dat de hoofdzekering wordt uitgeschakeld door overbelasting.
In de ‘SOLAR‘-modus kijkt deze EV-sturing naar de gemeten injectie en zal de auto proberen op te laden met zonne-energie. En als er meerdere laadpalen zijn, wordt de beschikbare laadstroom logisch verdeeld over de verschillende laadstations volgens de instelling van de EV sturing.
We hebben even overwogen om aan ReMI een soort domotica-functionaliteit te koppelen, waarbij ReMI deze voorinstelling (LOADBALANCING/SOLAR/…) kan activeren of overnemen op basis van gemeten verbruiken, energietarieven, enz. in de woning. Echter, we denken dat het beter is om deze product specifieke instelling via de EV APP, of EV display en de bijbehorende laadpaalbesturing te laten verlopen.
ReMI en ‘loadbalancing’ laadpaal
Om ReMI alsnog te gebruiken in combinatie met een laadstation, laten we de ‘slimme’ laadpaal zichzelf schakelen op basis van het gemeten verbruik of de gemeten injectie, terwijl we de 4 ReMI relaisuitgangen via instelbare ReMI logica laten schakelen NIET op totaal verbruik of injectie maar wel bijvoorbeeld op het vermogen van de omvormer, op het verbruik van de laadpaal, op weekklok, op kwartierpieken, op energietarieven, enz… Op deze manier kunnen beide sturingen mekaar niet gaan tegenwerken en kun je in de ReMI logica prioriteit geven aan EV of aan de woning, en toch los van de EV sturing.
Onafhankelijk van de laadpaalbesturing worden zo de ReMI-contacten gebruikt om te koppelen naar de slimme energie-ingang van bijvoorbeeld een warmtepomp, boiler of accumulatieverwarming. En door te spelen met ‘delay ON’ en ‘delay OFF’ kunnen we dan prioriteiten instellen voor het opladen van de auto of het verwarmen van de woning, wat het eigenverbruik van zonne-energie verhoogt en piekvermogen vermijdt.
Bijvoorbeeld: De boiler mag enkel opladen tijdens nacht( klok of tarief) of op injectie, EN NIET als de EV oplaadt (verbruik meter op de laadpaal plaatsen).
ReMI en ‘basic’ laadpaal
Heb je toch gekozen voor een basic laadpaal zonder loadbalancing-functionaliteit, maar met bijvoorbeeld een ‘2-standen’ (low/boost) en een bijbehorend ingangscontact, dan zou je dit kunnen schakelen met een contact van ReMI. Je kunt dan bijvoorbeeld de ‘BOOST’-stand activeren bij veel zon, de ‘LOW’-stand bij piekverbruik, en dit eventueel combineren met energietarieven en/of een tijdschema. Op deze manier gebeurt de aansturing van de laadpaal via zijn “smartgrid ” ingang, een beetje zoals bij verwarming-sturing.
In de ReMI setup pagina kan je de versie van je ReMI module aflezen. De versie is een omgekeerde datum, vb 22.05.15.3 betekent dat deze firmware de 3de versie is van 15 mei 2022.
Actuele versie: v23.9.2.1
Belangrijk bij elke upgrade is :
Eenmaal dit OK kan je ReMI gaan upgraden en dat kan op 2 manieren. Beide methoden geven hetzelfde resultaat.
Selecteer “START” en bevestig met wachtwoord ‘adminREMI‘ . ReMI start nu een proces van downloaden, installeren en rebooten en toont dit door een tijdsbalk.
Geef ReMI de tijd om te upgraden : Gedurende dit proces welke tot 1-2 minuten kan duren mag je de ReMI niet loskoppelen. Na de upgrade verschijnt ‘READY’ bij de STOP/START knop en de actuele versie wordt getoond.
Als je ReMI gekoppeld zit met WiFi én met internet, dan kan je dit vaststellen doordat de LED elke 5 seconden even oplicht (heartbeat of hartslag led) en dan kan je gaan upgraden. De upgrade activeren doe je door ca. 5 seconden op de switch te drukken tot de LED constant brandt en dan loslaten. ReMI start nu een proces van downloaden, installeren en rebooten en gedurende dit proces welke tot 1-2 minuten kan duren mag je de ReMI NIET loskoppelen. Geef ReMI de tijd om te upgraden. Zodra je terug een heartbeat hebt is de upgrade uitgevoerd. We tonen het nog even in onderstaande video:
BETA versie:
Als het BETA vinkje aanstaat in de LoWi3 of ReMI setuppagina gaat deze automatisch upgraden wanneer een nieuwe firmware online komt. Zie bij FAQ sectie A “Hoe LoWi/ReMI automatisch laten upgraden”
Terugkeren naar de manuele upgrade versie kan dan door BETA UIT te vinken en opnieuw te upgraden. Na RELOAD pagina is het blauwe vinkje dan verdwenen.
Schakelen op berekend kwartierverbruik uitleggen kan het beste via een voorbeeld:
Een mogelijke logica zou als volgt kunnen zijn: IF IMPORT H peak <4000Watt THEN R17=ON ELSE R17=OFF
In ReMi ziet dat er dan zo uit:
Aan de hand van de tellerstanden uit de digitale meter berekent ReMI elke 5,10,15 minuten het verbruik in Wh en bij elke kwartierovergang wordt de Wh verbruiksteller terug op nul gezet.
Dit berekend verbruik x4 om aan het kwartiervermogen in Watt te komen. Zie Excel voorbeeld.
Elke 5’ wordt dit kwartiervermogen vergeleken met de ingestelde peak ( 4000Watt). Als de logica WAAR is schakelt het contact AAN anders schakelt het contact UIT (=follow).
Piekverbruik zichtbaar maken
Je kan het berekend kwartiervermogen ook zichtbaar maken in de grafieken door in de setup aan te duiden voor welke kanalen je dit wil. Kwartiervermogen visualiseren kan enkel in de ReMI en MEMo3 webserver.
Een andere mogelijkheid om piekverbruik visueel te maken is de LeON of THEo usb stick. Hierin kan je een drempel instellen op vermogen en van zodra je dit vermogen overschrijdt flasht de RGB led ROOD (dagtarief) of BLAUW (nachttarief). Zo krijg je tijdig een duidelijk zichtbaar alarm als je actueel verbruik te hoog zit en kan je te hoge piekverbruiken vermijden.
Schakelen op gemeten kwartiervermogen uit de P1 poort
De Belgische digitale meter registreert eveneens actueel kwartiervermogen. ReMI leest deze waarde continu uit en kan deze waarden in een kanaal loggen en weergeven. Via de logica kan zo een relaisuitgang of een smartplug om de minuut (en niet om de 5′ zoals bij de berekende waarde) worden (uit)geschakeld op deze waarde.
MEMo communiceert continu en zonder onderbreking over meerdere kanalen en met meerdere protocollen: LAN, WiFi, NTP, Modbus, LoRa, smtp, http, MQTT, SPI, rs232, SD, P1, …
Als er storing zit op één van die communicatiemethoden, of als er bvb. geen reactie komt van het aangesproken toestel omdat het is geconfigureerd maar niet aangesloten of het toestel is defect, of is er een stroompanne of netwerkpanne geweest, en/of … dan blijft MEMo toch proberen opnieuw te communiceren. Blijft de storing dan is er risico dat MEMo daarop dan in een loop komt te zitten en dan volgt een automatische software self-reset en als dat niet helpt volgt na een aantal pogingen een hardware reset. Maar soms is er toch nog menselijke interventie nodig en moet men MEMO rebooten door de spanning te onderbreken of door kort op de reset button te drukken. Vervelend inderdaad maar 100% autonome toestellen ( grasrobots, PC’ s, zelfrijdende auto’s, …) bestaan (nog ) niet. Dus regelmatig even opvolgen is belangrijk.
Belangrijk is ook om storingen proberen weg te nemen. De storing vinden kan bv. door een mailserver in te stellen waardoor je van MEMo berichten krijgt als er iets fout loopt. Zie FAQ C3 https://www.2-wire.net/veel-gestelde-vragen/#memo3
Of zoals men in belangrijke installaties doet, een tweede toestel plaatsen welke de eerste gaat bewaken. Bijvoorbeeld, MEMo laten opvolgen door een MEGA welke elk uur de MEMO gaat opvragen naar meterstanden en verbruik, en deze stuurt dan een email notificatie als een gekoppelde meter of de webserver zelf niet communiceert waarna je kan ingrijpen.
Je kan de firmware van MEMo3 upgraden op 2 manieren, nl.
Ga naar configuratie/settings
Klik op de knop “Firmware versions” om de beschikbare versie en de geïnstalleerde versie te bekijken. De versienummer is een omgekeerde datum v(YY-MM-DD-nr). De upgrade gebeurt in 2 stappen:
Nog even samengevat in deze tutorial:
x
Soms wil men logs van 1 bepaalde dag of maand wissen wanneer we op dat kanaal een andere meter of andere configuratie hebben ingevoerd.
Daglog wissen: Open configuratie van dat kanaal, en open de daggrafiek.
Het adres zet je op 255. Je krijgt nu de melding: ‘ERASE DAY xx ?..’. Klik op ‘OK’.
Het adres wordt automatisch na het wissen terug op zijn ingesteld adres gezet. Na sluiten en openen grafiek is deze dag gewist.
Wil je hetzelfde doen, maar ook in de maandgrafiek?
Open dan de maandgrafiek, kies de gewenste maand, en zet het adres op 255.
Het subadres bepaalt de gewenste dag van de gekozen maand. Klik ‘OK’ voor de uitvoering
Volledige maand wissen: Het subadres eveneens op 255 zal de volledige maand wissen.
Wens je dagelijks een controle van de werking van de WS.503, dan moet je de mailserver activeren.
Maar ook met ‘logica’ kunnen ‘alerts’ ingesteld worden welke bij overschrijding van limieten voor verbruik of temperaturen een mail sturen. Als je een email account hebt bij een provider, kan je het adres invullen van de uitgaande mailserver (vb. uit.telenet.be) ,uw eigen mail-adres (Sender Address) en een password (Pass). De alerts kan je naar maximaal 2 mailadressen sturen. (Mail Address1 en Mail Address 2)
Na verzenden instellingen wordt een testmail verstuurd naar het opgegeven mail adres1
(kan tot 5sec duren vooraleer bevestiging van de instellingen. – rood is fout in settings, groen = OK).
Bij sommige providers komt deze mail in de SPAM terecht. Bij telenet geen probleem.
De configuratie in MEMo3 ziet er bijvoorbeeld zo uit:
Met een proximus modem wordt dat dan:
Een voorbeeld van een dagelijkse email notificatie met de errorberichten:
Men kan ook via de logica email notificaties gaan uitsturen bij zelf in te stellen voorwaarden ( zie manual hoofdstuk Logica)
Om van buiten het lokale netwerk toegang te krijgen tot een MEMo3 webserver kan men naast portforwarding ook gebruik maken van de APP_HTML.
De html file (APP_MEMO3B.html) kan men als ZIP bestand downloaden van de MEMo3 product pagina en op de lokale schijf van je PC bewaren. Als je deze file aanklikt opent deze in de webbrowser. Je kan tot 4 MEMo3 webservers in deze applicatie invoeren om zo vanop afstand toegang te krijgen voor uitlezing of configuratie. In onderstaande tutorials tonen we de verschillende stappen:
Klik je in de menu links op ‘SUBTOTALEN’. Onderstaand beeld komt nu te voorschijn.
Er zijn 2 functies op deze webpagina:
Klik op het veld naast ‘START DATE’ en je ziet nu een kalender. Selecteer de begindatum voor de gewenste periode. Hetzelfde doe je voor de einddatum ‘END DATE’. (standaard staat deze op de huidige tijd). Let op: ‘END DATE’ moet een datum gisteren of ouder zijn.
NB. De periode van 1 dag in SUBTOTALEN is te klein, zeker als de startdag de dag van configuratie is.
Klik nadien op de toets ‘CALCULATE’.
NB. Een pulsenteller op een RG.016, REL.44 module wordt op nul gezet als de spanning wordt onderbroken.
SEARCH: In het veld ‘Search’ kan je een gedeelte van een naam intypen en dan worden enkel de verbruikers getoond waarvan het zoekwoord in hun naam voorkomt. Bovenaan de tabel zijn er nu enkele ‘buttons’: hiermee kunnen we de getoonde tabel exporteren met de filenaam = ‘SUBTOTALS ENERGY jaar_maand-dag-uur-minuut’, en de extensie:
NB. De export-keuzes ‘EXCEL’, ‘JSON’ worden niet ondersteund op vele tablets (zeker niet IPAD), volledige ondersteuning onder Microsoft-windows.
Belangrijk: ZORG ZELF VOOR BACKUP Alle geregistreerde data, dus ook meterstanden worden opgeslagen op een interne SD kaart. Als er iets mis loopt met deze SD kaart verliest men zowel de configuratie van het systeem als ook de gelogde meterstanden.
In de setup pagina kan men een printout maken in Excel vorm van de configuratie, gelieve deze digitaal te bewaren. In SUBTOTALEN zou men minstens éénmaal per maand een export/outprint nemen van de meterstanden voor het geval er iets misloopt met de MEMo3.
MEMo3 is enkel een (lowcost) hardware module, aan de MEMo3 module zijn geen gratis of betalende diensten gekoppeld, er is ook geen back-up garantie voor de opgeslagen data.
AMR DAG FILES LOKAAL EXPORTEREN NAAR EXCEL
Met deze functie genereert men een Excel file van een bepaalde datum met daarin alle meetwaarden en tellerstanden met 5 minuten interval.
kies de dag met ‘START DATE’. (END DATE heeft nu geen functie)
Druk op ‘GENERATE’.
Na een 20-30 tal seconden zal het csv bestand klaar zijn om te openen in je download map (EXCEL).
In deze csv file zitten dan alle meetwaarden van die dag met een interval van 5’
2-Wire heeft een aantal verschillende 3-fase meters ( EMM.630 reeks) ofwel met directe stroomdoorgang ofwel met stroomtangen. Deze 3-F meters zijn vooral bedoeld voor 3P4 of 3x380V+N aansluiting, maar kunnen ook worden ingesteld , aangesloten en gebruikt als 3x230V (3P3)*meter of als mono-fase meter (1P2).
*Bij 3P3 configuratie worden stroom en vermogen van Fase 2 niet weergegeven in de grafieken.
Het actueel vermogen van iedere fase wordt eveneens getoond bovenaan in de dichtgeklapte grafiek
Het dagverbruik (= tellerstand 00.00Hr – tellerstand 24.00H) en jaarverbruik (=Tellerstand 1 januari – tellerstand vandaag) wordt als waarde getoond bovenaan in de dichtgeklapte grafiek
In de maand-grafieken worden de dag-verbruiken samen met de energiekosten getoond.
Bemerking:
Figuur. In onderstaande figuur is enkel daggrafiek Fase 1 opengeklapt. Op de curves zie je spanning, stroom, vermogen van fase 1 , de blauwe grafiek toont het uurverbruik over de 3 fasen samen, berekend als het één-uur-verschil tussen telkens twee opeenvolgende meterstanden uitgedrukt in kWh.
Er zijn toch wel wat aandachtspunten bij het aansluiten van een 3 fase meter met stroomspoelen.
EMM.630 CT MID is instelbaar met 1A of 5A als secundaire stroom, de primaire stroom kiest men in functie van de meetstroom. Om nauwkeurig te meten ligt de meetstoom tussen 20% en 120% van de CT waarde. Voorbeeld meetstroom ca . 35A , kies spoel 100A/1A of 100/5A spoel.
Bij meetstromen << 20% loopt de fout al snel op( Zie FAQ D2), kies dan kleinere spoelen of bij kleine vermogens waar heel nauwkeurig dient gemeten, overweeg te werken zonder spoelen(EMM.630 MID). Het shunt meetprincipe (directe stroomdoorgang) werkt immers ook bij kleinere stromen zeer nauwkeurig.
Om fraude te vermijden kan bij de EMM.630 CT-MID het type spoel maar éénmaal worden ingegeven, foute ingave= wegwerp meter:
Ingeval Rogowski: CT1 moet op 1kA worden ingesteld
In onderstaande film tonen we de configuratie voor een 100A/1A spoel. Dus hier SET Ct2 1 en Ct rATE 0100
De EMM energiemeters zijn alle geijkte meters met een hoge meet-nauwkeurigheid. De meters met extra MID aanduiding zijn geijkt onder toezicht van een erkend keuring organisme (SGS) en zijn geschikt voor afrekening van energiekosten.
De meetfout tov de verschillende gemeten variabelen en verbruiken vind je terug in de Engelstalige handleiding bij de online product fiches.
Met de EMM.630 MID kunnen een 40-tal waarden worden gemeten waaronder ook 6 oplopende tellerstanden:
1. Import (=verbruik) actieve energie in kWh
2. Export (=injectie)actieve energie in kWh
3. Import + export of de totale actieve energie door de meter in kWh
4. Import reactieve energie in kVAh
5. Export reactieve energie in kVAh
6. Import + export of de totale reactieve energie door de meter in kVAh
Opgelet:
• onderstaande meterstand als volgt uitlezen: 0000 0314,14 kWh
Dus de 2 getallen achter mekaar plakken!!
• In onze loggers worden beide kWh tellerstanden, import (=verbruik) en export(=injectie) apart gelogd. Men herkent deze meters door de vermelding import of export op het display.
Een sommatie teken (M symbool op zijn zijde gedraaid) staat voor import+export
• Om een (Belgische ferraris) terugdraaiende tellerstand te kennen moet men in feite gewoon het verschil nemen: import – export= terugdraaiende meter
We ontvangen regelmatig verzoeken om data (P1, Modbus-meters, pulstellers, enz.) uit de LoWi, ReMI en MEMo logkanalen door te geven naar Home Assistant.
We hebben dus enkele voorbeeldcodes uitgewerkt en deze verzameld in een PDF-document. Dit document is nu beschikbaar voor download via de product pagina van MQTT Token. Merk op dat je niet per se de MQTT-server van 2-Wire hoeft te gebruiken voor deze integratie.
We hopen dat deze voorbeelden jullie op weg kunnen helpen. Maar we willen wel benadrukken dat we geen persoonlijke ondersteuning bij ontwikkelen van een Home Assistant-applicatie kunnen aanbieden.
LoWi3 en ReMI:
MEMo3:
De webservers hebben alle een ” auto reboot” onder bepaalde voorwaarden:
LoWi3:
ReMi en MEMo3:
Hardware reboot wordt vooraf gegaan door Soft reboot en pas als soft reboot niet lukt neemt HW over.
Reden soft reboot:
Hardware reboot
Algemeen besluit: De stabiliteit van de MQTT broker is zeer belangrijk voor de goede werking van alle modules.
Vermijdt configuratie van niet bestaande meters anders probeert de webserver telkens opnieuw connectie te maken.
Er zijn verschillende redenen waarom we bij 2-wire gekozen hebben om een lokale webserver te gebruiken in plaats van een app of cloudapplicatie:
Natuurlijk zijn er situaties waarin een app of cloudapplicatie meer geschikt kan zijn, afhankelijk van de specifieke vereisten en het beoogde gebruiksscenario. Het hangt allemaal af van de specifieke behoeften en doelen van het project. Om deze reden hebben we toch twee mogelijkheden om data door te pompen naar een centrale applicatie.
Via portforwarding ( FAQ E) kom je op de login pagina van je 2-wire webserver ( LoWi3, ReMI, MEMo3) terecht.
Vanop afstand (ander netwerk), kan je inloggen met het gekozen login en password wat je terugvindt op de setup webpagina van elke webserver.
Deze ‘bezoeker’ kan echter geen wijzigingen aanbrengen tenzij:
Wil je toch via remote toegang hebben tot de configuratie, dan moet je inloggen met de login, gevolgd door het MAC-adres, en nadien het password.
Vb MAC = 12:fe:98:14:e5:b4 en de login is administrator, pass 4789,
Dan kan je inloggen met administrator12fe9814e5b4 en pass 4789
Na einde sessie best uitloggen ! (LOGOUT)
NB. Als ‘bezoeker’ van buiten het huisnetwerk zie je het MAC-adres NIET in de configuratie!
NB. Een alternatief voor portforwarding bij MEMo3 is de APP_HTML, deze toepassing geeft toegang vanop afstand via MQTT, ook toepasbaar op een GPRS modem met SIM kaart
Wil je toch via remote toegang hebben tot de configuratie, dan moet je inloggen met de login, gevolgd door het MAC-adres, en nadien het MAC adres.
Vb MAC = 12:fe:98:14:e5:b4 en de login is administrator, pass 4789,
Dan kan je inloggen met administrator12fe9814e5b4 en pass 12fe9814e5b4
Na einde sessie best uitloggen ! (LOGOUT)
NB. Als ‘bezoeker’ zie je het MAC-adres NIET in de configuratie!
LoWi, ReMI, MiLo, MEMo zijn webservers met een lokaal vast IP adres en een eigen poortnummer, voorbeeld ‘192.168.0.123:8081’.
Ieder toestel binnen het lokale netwerk kan via dit IP adres surfen naar webpagina’s op de webserver.
Om nu ook van buitenhuis toegang te krijgen tot de lokale webservers kan je een port forwarding gaan instellen in de internet modem.
De manier om dit te doen is voor iedere modem anders maar het principe is in feite overal gelijk, we tonen hoe het moet voor een telenet modem:
Bemerking: het voordeel aan een telenet modem is dat zijn IP adres langere tijd ( meerdere maanden) onveranderd blijft. Bij modems met internet via sim kaart kan dit IP adres reeds binnen een paar uur veranderen en daar heeft port forwarding weinig zin.
Tijdens de configuratie van je webserver heb je een vast IP adres, een poortnummer en ook een login in paswoord ingesteld voor toegang van buitenhuis en deze houden we even bij de hand.
Surf naar ‘mijn telenet’ en meld je aan op je account. Ga naar je ‘thuisnetwerk’ , dan ‘modem details’ en dan ‘geavanceerde instellingen’.
Bij het tabblad ‘Netwerk’ kan je het IP adres van je modem aflezen, noteer dit IP adres
in het volgende tabblad ‘IPv4 Firewall en Portforwarding’ geef je je lokaal ip adres en het poortnummer door. Check gelijk ook even je firewall instellingen. Als je je LoWi/MiLo/ReMI/MEMo wil kunnen upgraden dan dient ook ‘Gefragmenteerde IP pakketten’ op ‘toestaan’ stand gezet. Vervolgens alles saven en vanaf nu kan je van buitenhuis surfen naar je LoWi webserver via het IP adres van je modem gevolgd door het poortnummer van je webserver. voorbeeld: http://111.222.333.444.8082 , en natuurlijk login en paswoord als je van buitenaf surft.
Deze login en paswoord kan je terugvinden in de setup pagina van LoWi3, ReMI, MiLo en MEMo3 en kan je enkel wijzigen als je lokaal bent ingelogd.
Default login en paswoord:
Voor LoWi: ‘LOWI’ en ‘17.1.1.1 ‘ of ‘LOWI’ en ‘20.1.1.1 ‘
Voor ReMI: ‘REMI’ en ‘20.1.1.1 ‘
Bemerking: aanpassingen aan de configuratie van LoWi , ReMi, MEMo3 of MiLo kan enkel vanaf het lokale netwerk, niet van buitenaf tenzij je het MAC adres kent en inlogt als administrator (zie handleiding of FAQ Remote access als administrator).
Hoe je een portforwarding instelt vind je terug op de proximus website.: link proximus
Maar bij de EDPnet is de uitleg een stuk beter: link EDP
Je kan natuurlijk ook een dynamisch IP adres opzetten via DYN DNS.
Hier koppel je het ip adres van je modem aan een host name welke je makkelijker kan onthouden en welke de verandering in je IP adres gaat opvolgen.
Elke website neemt serverruimte in op het internet en krijgt een eigen IP-adres. Om dat IP-adres te achterhalen kan je het Ping-commando gebruiken op je computer.
Website IP adres: Ga naar de startknop in Windows en typ “cmd” of “opdrachtprompt” in. Druk nadien op enter. Je krijgt nu een zwart venster waarin je MS-DOS opdrachten kan invoeren.
In dat venster geef je het commando “ping” in, gevolgd door de naam van de website waarvan je het IP-adres wil achterhalen. Druk nadien opnieuw op enter. De zoekopdracht geeft als resultaat bijvoorbeeld: Pingen naar 2-wire.be [188.93.153.117] met 32 bytes aan gegevens.
Het numerieke adres tussen de haakjes is het IP-adres van de website.
Vrij IP adres: Op dezelfde manier kan je een eigen lokaal IP adres invoeren ( bijvoorbeeld , het IP adres voorgesteld door de IP serverscanner tool) zo zie je meteen of dit vrij is of niet. In onderstaand voorbeeld zie je dat Pingen naar [192.168.1.122] bezet is en dat Pingen naar [192.168.1.117] vrij is.
Je kan de webpagina van je LoWi, ReMI, MiLo of MEMo bereiken via de webbrowser op je computer, tablet en smartphone. Door deze aan het beginscherm van je tablet of smartphone toe te voegen heb je snel en direct toegang tot je energieverbruiken en energiekosten.
Je kan 2-Wire Energie monitor aan je beginscherm toevoegen en dan lijkt het net een app. Dat werkt als volgt:
iOS (iPad en iPhone)
Open je webpagina van je LoWi, MiLo of MEMo webserver
Klik in de webbrowser op de knop Delen (vierkant met pijl naar boven)
Klik dan op Zet in beginscherm
Klik dan op Voeg toe
Android
Open je webpagina van je LoWi, ReMI, MiLo of MEMo webserver
Klik in de webbrowser op de knop Delen (drie puntjes)
Klik dan op Sneltoets toevoegen aan het startscherm
Windows Phone en Windows Mobile
Open je webpagina van je LoWi, ReMI, MiLo of MEMo webserver
Klik in Internet Explorer op de knop Delen (drie puntjes)
Kies dan Aan startscherm vastmaken
Verbruik tellen via puls:
Bij 2-WIRE hebben we volgende modules met binaire ingangen waarmee men verbruik pulsen kan inlezen:
Pulsen van een watermeter:
Op de meeste watermeters kan men een S0 impulsgever klikken om zo het waterverbruik te loggen. Deze impulsgever kan men bestellen bij de meterfabrikant of watermaatschappij. Op onze website vind je een paar types zoals bvb S02-Elster impulsgever voor de V100 Elster meter of de PR6 voor de V200 Elster meters.
Lukt dit niet met je bestaande meter dan kan je eventueel een 2de meter met impuls uitgang in serie na de bestaande watermeter plaatsen.
Pulsen van een gasmeter:
Hier hetzelfde verhaal, op de gasmeter een optionele impulsgever aansluiten zodat gasverbruik pulsen ( bvb 1 puls per 10 Liter gas) door de gekoppelde datalogger worden geregistreerd.
Voor de meeste Elster gasmeter kan men de impulsgever Elster IN-Z65 gebruiken. Andere types zijn verkrijgbaar bij de groothandel in sanitair of verwarming.
Stookolie verbruik meten.
Ook voor stookolie bestaan er stookoliemeters met een SO impuls uitgang welke je dan kan aansluiten op je datalogger.
Maar ook door het exact meten van de inbedrijf-tijd bij toestellen met een constant verbruik (vb mazoutbrander met een gekend uur-verbruik, verlichtingskring met een vast vermogen…) kan men het verbruik berekenen.
Handig hiervoor zijn de CS.400 en VS.230 welke je terugvindt op onze website.
Voorbeeld :Als we weten dat onze mazoutbrander bvb 4200 milli-liter stookolie verbruikt per uur dan kunnen we door het exact meten van de werkingstijd in 1 uur, het uur verbruik aan stookolie, met een zekere foutmarge natuurlijk, gaan berekenen en loggen in de webserver.
Configuratie in de webserver
In de handleiding van elke webserver vind je terug hoe je een pulsenteller configureert. In onderstaand voorbeeld een MiLo met een pulsen teller: 1000 pulsen voor 1 m³ putwater, en een pulsentijd meter: 4283 ml Fuel op 1 uur werking.
De MEMo webserver bewaart alle meetdata van zijn 64 logkanalen, elk met 7 meetwaarden in 32 bit formaat en met een resolutie van 1 minuut gedurende 2 tot 3 jaar op zijn interne SD kaart. Ook de configuratie, firmware, css, java script, instellingen worden bewaard op dezelfde SD.
Wanneer er een probleem zou zijn met de hardware van de MEMo webserver dan kan de SD kaart in een nieuwe MEMo worden gestopt en op die manier kan deze de werking van de vorige MEMo volledig overnemen met behoud van configuratie en meetwaarden.
Opgelet: De SD kaart in MEMO1 en MEMo2 en MEMo3 is niet onderling inwisselbaar.
Om de levensduur van de SD kaart te verlengen en de toegang tot de data zeer snel te laten verlopen heeft deze SD kaart een eigen indeling. Er wordt gewerkt met pointers om zo de ganse SD te benutten en niet telkens op dezelfde locatie te schrijven. Dat betekent echter dat de SD kopiëren via bvb de Windows verkenner NIET mogelijk is. Wat wel kan is een SD image copy maken van deze oude SD kaart naar een nieuwe SD kaart, daarvoor gebruik je dan een windows applicatie zoals WIN32 DISK imager
Werking:
Een uniek voordeel aan de MEMo webserver is dat de energiedata lokaal wordt bewaard dat in hoge resolutie gedurende 2 tot 3 jaar. Dezelfde data wordt ook lokaal verwerkt voor het maken van grafieken en aansturen van verbruikers. Je vermijdt op die manier de kost/licentie/abonnement voor dataopslag en de koppeling naar, en verwerking door een externe server of cloud applicatie.
Nadeel is natuurlijk dat er GEEN backup ingeval bvb de SD kaart het zou begeven. De configuratie zou je nog kunnen printen naar een pdf file en bewaren op je PC. Maar als je een continue backup wil van je data dan dien je zelf het initiatief te nemen om via FTP client upload, data te sturen naar een aanbieder van een compatible Cloud applicatie net zoals men doet bij andere dataloggers. Daarvoor betaal je een zekere abonnement kost maar krijg je naast backup een aantal extra functionaliteiten.
Een webserver upgraden kan ofwel softwarematig via de configuratiepagina ofwel hardwarematig via de drukknoppen op de webserver. In onderstaande video tonen we je hoe het moet via software.
Een webserver upgraden kan ofwel softwarematig via de configuratiepagina ofwel hardwarematig via de drukknoppen op de webserver.
Met deze drukknoppen kan je trouwens ook de webserver resetten ( bvb. paswoord vergeten) of een factory reset doen omdat je de database wil wissen:
Op de webserver vind je bovenaan 2 drukknopjes ( SW1 :Reset en SW2: Clear) en met deze 2 toetsen zijn er 4 combinaties mogelijk:
Wanneer moet je via hardware upgraden? Ontdekt je fouten op de website, of is er geen enkele toets die nog reageert, zelfs na ‘refresh page’, dan is er mogelijk een fout geslopen bij het inladen van het script/style. Je hebt dus geen mogelijkheid meer om via de settings pagina te upgraden.
Je kan dan manueel opnieuw het javascript downloaden van de 2‐WIREserver door te drukken op toets SW1 (links, kortst tegen de voedingsconnector) en blijven drukken tot de linkse led continue brandt. Dan pas loslaten toets. Nu moet de led 15 tot 20 seconden blijven branden en nadien weer uit gaan.
Als dit in orde is, dan doe je met de rechtse drukknop (toets 2) net hetzelfde: blijven drukken tot het flashen stopt en beide leds continue branden, dan pas loslaten toets. Nu moeten de leds ook 15 tot 20 sec branden en nadien begint de rechtse led heel snel te knipperen. Nadien zal de led een 3tal seconden continue branden en dan uit gaan. Alles oke !!! Wanneer deze zaken gebeuren zoals beschreven, probeer dan opnieuw ‘refresh page’ en log in. Op de pagina configuration/settings kan je nog even testen naar de firmware versies.
Toets 1 (SW1=reset, links, kortst tegen voedingsconnector)
Procedure: Spanning van de MEMo webserver uitzetten, 5 seconden wachten, toets 1 ingedrukt houden, spanning aanzetten en blijven drukken zolang de led blijft knipperen, de toets pas loslaten als de led continu begint te branden. De erop volgende wis‐procedure kan ca 60 seconden duren, en de MEMo is pas klaar als de led uit gaat.
Belangrijk: Na een “FACTORY RESET” kan het zijn dat je een blanco scherm krijgt en dus is het aangewezen om de bovenstaande procedure “UPGRADE WEBSERVER VIA HARDWARE” ook uit te voeren ( SW1 ; CSS + Javascript upgrade, SW2: firmware upgrade)
Toets 2 (SW2 Clear, volledig rechts):
Procedure: Spanning van de WS500/WS.502 uitzetten, 5 seconden wachten, toets 2 ingedrukt houden, spanning aanzetten, en blijven drukken tot de led begint te knipperen. Blijf nog een 3tal seconden drukken tot de led stopt met knipperen en laat dan de toets los.
De wis‐procedure kan ca 3 seconden duren, en de MEMo is klaar als de led uit gaat.
Je moet nu ‘surfen’ naar het standaard IP‐adres: 192.168.0.123:8080 en login, password zoals beschreven in de handleiding in deel 8 ofwel het IP adres vinden en eventueel aanpassen via de IP serverscanner ( zie /producten/).
De modules PC.080, EC.441 , RG.016, … kunnen enkel vanuit de webserver worden geüpgraded. ( Zie ook FAQ : Hoe kan je de webserver softwarematig upgraden?)
Procedure:
De MEGA webserver verzamelt de meterstanden van gekoppelde Modbus en MQTT energie-meters.
De MEGA kan je bereiken via de webbrowser door ofwel zijn lokaal IP adres invoeren, ofwel vanop afstand door gebruik te maken van een MEGA html app, om zo dan op de home pagina (COUNTER) van de MEGA webserver te komen.
Er zijn 3 versies van deze app:
De versie voor de syndicus dient om verzamelde meterstanden te exporteren via email, of lokaal via pdf, Excel, csv, PRINT.
Het volstaat hier om met het blauwe vinkjes aan te duiden welke meters je allemaal wil exporteren en vervolgens te klikken op de gewenste methode.
In onderstaande video overlopen we kort hoe het moet.
Wil u graag op de hoogte blijven van alle verdere ontwikkelingen dan kan u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief.