Ontdek met ReMI de mogelijkheid om zowel het actuele als historische energieverbruik van je woning nauwkeurig te monitoren, en dit vanaf elk apparaat met een browser binnen je thuisnetwerk. Met ReMI kun je het verbruik meten via de P1-poort, gekoppelde Modbus-meters, IoT-smartplugs, meters met pulsuitgang of zelfs via een tweede ReMI op een andere locatie.

Wat ReMI echt uniek maakt, is de mogelijkheid om eenvoudige logica-regels in te voeren en aan te passen. Hiermee kun je elektrische verwarmingstoestellen of andere grote verbruikers slim schakelen via smart-grid-ready contacten, zonder in te grijpen in de interne werking van het aangestuurde apparaat.

Door op een slimme manier te schakelen, realiseert ReMI een eigen terugverdientijd in maanden, terwijl de terugverdientijd van zonnepanelen aanzienlijk wordt verkort, en dit alles op een tempo dat je zelf bepaalt.

Installateur gezocht

ReMI is eenvoudig te integreren, zelfs in bestaande installaties. Het is echter essentieel dat je eerst uitprobeert in je eigen opstelling. En dankzij de online videohandleidingen word je in no time een expert. Maak zo van ReMI het ideale geschenk voor al je klanten en laat hen profiteren van energie-efficiëntie in de komende jaren.
Als installateur kan je ReMI aankopen via de elektro groothandel, listprijs 360 Euro + btw

 


Slim schakelen ook in jou woning

Elke woning installatie is anders maar alvast een paar ideeën om eigenverbruik te verhogen, pieken te vermijden en te verbruiken aan laag tarief, en dat met één module los van de bestaande technieken.

Electrische boiler: ReMi vervangt de vroegere tijdschakelaar op nachttarief en maakt van je boiler een warmwater batterij die slim schakelt op injectie en energietarief. De fysieke koppeling met de boiler kan via een 2-wire IOT smartplug of een vermogen contact. Potentieel ca. 1500 kWh op jaarbasis of bijna 5kWh aan energieopslag per dag.

Thuisbatterij. De thuisbatterij heeft een interne regeling en zal zichzelf opladen op basis van injectie, tijd of dynamisch tarief. Wanneer ergens tegen de middag de batterij is geladen, detecteert ReMI (met bv 5’ delay ON vertraging) opnieuw injectie en schakelt dan een volgend toestel op zon.

Een standaard (basic) laadpaal: is een grote verbruiker en deze kan je via ReMI (vermogen relaiscontact, of een 2-wire IoT smartplug, of via een smart-grid contact naar de low/boost ingang op de laadpaal) manueel of slim schakelen op injectie, kwartierpiek, energie tarief,..
Het verbruik van de laadpaal kan worden gemonitord via een gekoppelde Modbus meter type EMM of via een 2-wire IoT smartplug.

Een intelligente laadpaal leest automatisch de P1-poort uit en past zijn interne regeling aan op basis van de ingestelde modus, zoals bijvoorbeeld load-balancing mode (boost-mode), solar of dynamisch tarief (eco-mode), Time to charge (calender-mode), Prioriteit en prijsniveau bij multi users (priority/price-mode), energiedelen met meerdere EV-stations (share-mode), enzovoort. De laadmodus wordt bepaald aan het begin van de laadsessie, hetzij door de beheerder, hetzij via de EV-app van de gebruiker. ReMI halverwege laten ingrijpen door de vooraf ingestelde modus te wijzigen heeft weinig zin, omdat niemand wil vertrekken met een lege batterij als gevolg van tegenstrijdige dubbele aansturing.

Gebruik je hier ReMI voor een andere verbruiker dan beste via logica schakelen op een andere waarde dan verbruik of injectie, maar bijvoorbeeld op de opbrengst van de omvormer, of op tarief of tijd,… De laadpaal in loadbalance-mode zal dan de werking van de woning (ReMI) volgen.

Warmtepomp en warmtepomp boiler: ReMI kan je één op één aansluiten op elke warmtepomp of warmtepomp boiler met een smart-grid-ready aansluiting. Op deze manier kan je bv de overschot aan zonne-energie kwijt in de verwarming of koeling van de woning.
Slim aansturen van verwarming geeft recht op de SEW premie van Fluvius.

Omvormer: Salderingsregel: Men kan ReMI de omvormer bijvoorbeeld laten uitschakelen op een ingesteld kWh dag-opbrengst om te vermijden dat men betaalt voor teveel aan terug geleverde energie.

Zwembadpomp: Naast 2 vermogen contacten heeft ReMI ook nog 2 solid state uitgangen. Met een extra PEM 01/012 vermogen relais kan men bv. de circulatiepomp van het zwembad slim schakelen.

Accumulatie: Een accumulatie kachel heeft zijn eigen stuurmodule met o.a. weersafhankelijke regeling en temperatuur beveiliging. ReMi kan deze sturing niet vervangen maar wel het contact voor de nachtstand overnemen en dit contact schakelen op nachttarief of injectie. Of ook pieken vermijden door 2 aparte zones modules om beurt aan te sturen.

Electrische bijverwarming: Een elektrische kachel of IR paneel al dan niet met ingebouwde thermostaat zijn ideaal om een occasioneel bezette ruimtes ( badkamer, veranda, bureau,..) snel te gaan opwarmen.
Met twee lijnen logica in de ReMI en een paar 2-wire IoT pluggen kan je deze volgens prioriteit slim schakelen op injectie en/of weekklok, piek,… en zo het eigenverbruik aan zonne-energie drastisch verhogen.

Energie delen: Met een ReMI op één locatie kan men injectie meten en de waarden via IoT doorgeven naar een tweede ReMI, of een 2-wire IoT plug op een andere locatie en daar verbruiken bij zon.*

Dynamische tarieven: In Q1 2024 komt de mogelijkheid voor ReMI om te schakelen op dynamisch energietarief.* Meer hierover in een volgende nieuwsbrief.

Prioriteit/ Werkingsduur: Met de Delay ON kan men de volgorde ‘welk toestel eerst schakelt’ bepalen, terwijl met de Delay OFF men een toestel gedurende een minimum tijd kan AAN zetten.

*Deze functionaliteit vereist een MQTT licentie

Fig. In bovenstaande if-then-else logica laadt prioritair de boiler (min.20′) bij injectie(EXPORT) of ‘s nachts, en nadien pas beide heaters.
Smartgrid ready uitgang(17) is actief als de energieprijs < 123 euro/MWh.

 


MQTT licenties

Vanaf 2024 verandert MQTT Token van een éénmalige aanschaf naar een jaarlicentie welke dient besteld en geactiveerd via de 2-Wire website. Voor bestaande tokens, deze dienen voor juli 2024 te worden vernieuwd.

Tegelijk wordt de functionaliteit van onze cloudserver verder uitgebreid met o.a. schakelen op dynamische tarieven voor de ReMI module, auto back-up van de LoWi/ReMI configuratie,…

 


Automatische upgrade

Sinds kort hebben we voor de LoWi3 en de ReMI module automatische firmware upgrade toegevoegd. Hoe je auto-upgrade configureert staat uitgelegd bij de online FAQ.

 


Alvast een voorspoedig, gezond en gelukkig 2024 toegewenst !