We introduceren met trots MEGA, onze innovatieve oplossing speciaal ontwikkeld voor syndici en gebouwenbeheerders. MEGA automatiseert de registratie van maandelijkse tellerstanden en energieverbruiken in diverse ruimtes zoals garageboxen, KMO-units, winkelruimtes, studentenkamers en serviceflats. Dit maakt de afrekening van energiekosten eenvoudig en efficiënt.

Afhankelijk van het type MEGA-webserver kunnen zo tot 32 lokale meters via Modbus (elektriciteit, calorie, P1, puls water en gas), en tot 128 meters via internet , (bijvoorbeeld meter-kanalen van een bestaande MEMo3, ReMI, LoWi3), heel eenvoudig worden geconfigureerd en ingelezen.
De verzamelde tellerstanden en verbruiken worden automatisch als email met CSV-bestand verzonden naar de syndicus met een ingestelde dag/week/maand frequentie. Daarnaast kunnen deze gegevens op elk moment worden opgevraagd en geëxporteerd via de syndicus-app of de huurders-app.

MEGA werkt op basis van een abonnementsformule. De configuratie van de meters en de maandelijkse tellerstanden en verbruiken worden veilig opgeslagen en geback-upt in de cloud. Dit biedt niet alleen toegang op afstand, maar ook continue bewaking van de individuele meters via email notificatie.

Fig. Via de html-APP heeft de syndicus via webbrowser vanop afstand, toegang tot de actuele en maandelijkse tellerstanden en verbruiken.


Electro Brain EB+2024

Volta organiseert jaarlijks de sectorproef Electro Brain, waarbij de competenties gemeten worden van o.a. laatstejaars studenten in elektrotechnische richtingen. Ook dit jaar was er, dankzij het Excellentiefonds, een wedstrijd nl. Electro Brain+.
De 24 beste deelnemers (12 elektrotechnisch installateur en 12 elektrotechnicus) uit Vlaanderen die deelgenomen hebben aan Electro Brain werden geselecteerd voor de finaledag op 29 mei 2024 te KV Mechelen.
De opdracht voor de elektrotechnisch installateur : Het ontwerpen van een realistische en toekomstgerichte huishoudelijke installatie en deze toelichten voor een professionele jury.
Begrippen zoals: energiemanagement systemen, hernieuwbare energietechnieken stonden daarbij centraal.
Ter ondersteuning bij deze opdracht organiseerde Volta samen met 2-WIRE een webinar voor de 12 deelnemende leerlingen en hun leerkrachten om hen wat tips en tricks en mogelijke oplossingen mee te geven als meerwaarde voor hun presentatie. De webinar over het gebruik en werking van de ReMI Home Energy Manager kan je hier herbekijken op YouTube.

Fig. Laureaten van de EB+ 2024


MoCo, P1 naar Modbus Convertor

In een vorige nieuwsbrief informeerden we al over de plug & play MoCo-module, die meetwaarden en tellerstanden van de P1-poort (digitale meter) in real-time omzet naar Modbus RTU-registers, verbruikspulsen of instelbare smart grid-ready contacten. Ondertussen is de uitlezing van de A1-poort (Landis+Gyr AMR-meter) toegevoegd en zijn er Modbus-koppelingen gemaakt met onder andere de Bender EV-controllers voor load-balancing en smart grid, Loxone domotica (template beschikbaar via de Loxone-website), het EMS-systeem van Honeywell, de Wago-controller, Daikin warmtepompen via smart grid, …

Op verzoek van een Nederlandse klant onderzoeken we nog de mogelijkheid om naast de waarden uit de P1-poort, twee puls-ingangen naar Modbus toe te voegen aan deze module.


ReMI schakelt nu ook op dynamisch tarief

Recent is het mogelijk om elk van de vier uitgangen van de ReMI en/of de gekoppelde 2-WIRE WiFi-pluggen slim te schakelen op basis van het dynamisch energietarief. Hiervoor is wel een MQTT-token jaarabonnement nodig, dat je online kunt bestellen op de 2-WIRE-website. Zodra het abonnement actief is, haalt ReMI dagelijks de officiële “day-ahead” prijzen op in euro/MWh op. Vanaf dat moment bepaal je zelf, volgens je eigen logica, wanneer de gekoppelde apparaten aan- of uitgeschakeld worden.

Hoe het werkt lees je bij FAQ/REMI op deze website.