Inzicht in deelverbruik toont de kortste weg (oa. via de juiste investeringen) naar een energiezuiniger gebouw. Een verhoging van comfort gaat zo hand in hand met een verlaging van de maandelijkse energiefactuur.
Maar toch zijn nog teveel installateurs onbekend met de enorme mogelijkheden die monitoring brengt en daarom 7 ideeën voor goede voornemens in 2018.

1: Zonneroos

Yves is projectleider bij de Firma Vancauter. Voor een gehandicaptenzorgcenter kreeg Vancauter opdracht om een extra elektriciteitscabine te voorzien naar een deel van de bestaande gebouwen. Om een juiste inschatting te kunnen maken naar nodige vermogens werd beslist om de verbruiken voor dit deel van de site een tijdje te gaan loggen. -[MEMo server + EMM.630CT]-
Na een paar weken loggen blijkt al snel dat een aansluiting op laagspanning moet volstaan.
Daarnaast tonen de dag-grafieken voornamelijk verbruik tijdens de kantooruren, een ideaal profiel voor zonnepanelen dus en de benodigde hoeveelheid panelen kan makkelijk worden afgeleid uit de weekgrafieken.
De grootste verbruiker op deze site blijkt de verlichting in de vele klaslokalen. Led verlichting zou het verbruik makkelijk kunnen reduceren en gelijk ook de investering in zonnepanelen beperken.
Het minderverbruik in dit project moet nog worden aangetoond, maar de nodige investeringskosten zijn alvast tot een minimum herleid, simpelweg door te monitoren.

2:De woning van Fons

Fons is 80, in zijn loopbaan was Fons frituuruitbater en hobbyist bierbrouwer. Fons ergert zich al jaren aan zijn hoge maandelijkse energiefactuur, 150 euro bedraagt die ondertussen en hij verwarmt nochtans niet elektrisch. Hij verdenkt vooral de 2 koffer-diepvriezers welke hij meenam na de stopzetting van zijn zaak. Fons leek ons dus de ideale persoon om de nieuwe Milo datalogger -[ML.016]- en 2 bijhorende energiepluggen -[EP.10A/P]- voor ons uit te testen.

Vanop zijn oude PC in de living heeft Fons zicht op het verbruik van zijn vriezers, maar al snel blijkt dat niet de vriezers maar wel de elektrische verwarming in bijgebouwde badkamer achteraan de grote verbruiker is.
Probleem echter, in de badkamer zit er geen voorziening voor een extra radiator op de centrale verwarming. Dus Fons bestelde ondertussen een extra thermostaatplug -[TP.10A]-.
Fons schakelt vanaf nu de verwarming in zijn badkamer op tijd en temperatuur en hij volgt het verbruik in de badkamer “live” vanop zijn oude PC.

Nu wil Fons graag “live” het effect van de besparing op zijn voorschotfactuur gaan volgen en daarom overweegt hij om ook nog zijn totaal elektrisch verbruik te gaan meten. Met een extra gateway naar MODbus module -[RG.016 ]- en een 3fase MODbus kWh meter met spanning-spoelen -[EMM.630 MV CT]- kan dit perfect, zelfs zonder her-bekabeling van zijn zekeringenkast.

Vermoedelijk zal Fons nadien ook nog het verbruik van zijn oude stookolieketel willen gaan meten. Op de gateway module zit alvast een pulseningang naar de spanning-naar-puls module -[VS.230]- waarmee bedrijfsuren en dus ook een ketel met constant verbruik kan worden gemeten.
Een heel nieuwe wereld voor Fons.

3: “MEMo” en “MiLo” bij mij thuis

Net als Fons heb ik (ondanks een leverancierswissel) ook een hoge maandelijkse voorschotfactuur, 180 euro. Ikzelf heb zowel een MEMo -[WS.500]- als een MiLo -[ML.016]-, en beide loggers lezen gelijktijdig dezelfde pluggen(huishoudtoestellen) -[EP.10A]-, terwijl de totaal verbruiken via een energiemeter met stroomspoelen -[EMM.630 MV CT]- enkel gekoppeld zit op mijn MEMo.
MEMO: Filterpomp zwembad:
Mijn maandelijks energiekosten variëren tussen 175, 167,…192 en plots in augustus 207 euro, de reden blijkt de filterpomp (450 Watt) van het opblaaszwembad welke 24/7 draait, maar omwille van de toch al te korte zomer wil ik hierop liever niet besparen.
MiLo:
Om alsnog mijn maandelijkse energiefactuur wat omlaag te krijgen plaatste ik ook een 4-tal energiepluggen om zo enkele “verdachte” individuele toestellen te kunnen meten, zo bijvoorbeeld ook de plasma TV in mijn slaapkamer.
Resultaat in juli: Vermogen:>500 Watt, Standby>40 Watt, energiekost ca 24 euro te wijten aan slecht werkende sleeptimer en een digibox van een vorige generatie.
Resultaat in augustus: Een nieuwe digibox en de TV uit op voor het slapen: maandelijkse energiekost ca 16 euro en een goede nachtrust.

Uiteindelijk had ik met een paar van die kleine ingrepen en een paar automatisaties via de schakelklokken in de pluggen voor oktober nog een maandverbruik van 141 euro.
Als ik nu zonnepanelen had willen plaatsen, dan lees ik de exact de nodige hoeveelheid af, en dan daalt die investeringskost en dus ook de jaarlijkse netvergoeding-bijdrage procentueel met eenzelfde percentage, dus ik denk dat ik dat nu wel doe.

4.Het gildenhuis

In het gildenhuis van een Oost-Vlaamse gemeente, uitgebaat door vrijwilligers, zijn er twee feestzalen en een keuken welke regelmatig worden onderverhuurd aan verschillende verenigingen maar de maandelijkse energiekosten lopen soms wel op en daarom werd op de algemene vergadering beslist om toch de verbruiken te gaan meten en de energiekosten door te rekenen.

Na ieder evenement kan de beheerder vanaf nu via de “SUBtotalen” webpagina in de MEMo server, alle gemeten meterstanden en verbruiken over een ingestelde periode en zelfs tot 3 jaar terug gaan opvragen.

5. Een mobiele logger voor de kleuterschool

Matthias is HVAC installateur en hij heeft voor zichzelf met een paar 2-wire modules een mobiele datalogger samengesteld. Zijn bedrijf Mattec verzorgt het technisch onderhoud in een 4-tal scholen. Op dit moment staat zijn logger opgesteld in een school in Gistel, en daar registreert hij nu het totaal elektrisch verbruik van de verwarmingsinstallatie ( circulatiepompen, ketels,…)-[EMM.630CT]- het totale gasverbruik via pulsteller–[PC.080]- en via verlengde NTC voelers -[NTC.100]- keteltemperaturen ( vertrek-retour) en de retourtemperaturen van verschillende circulatiepompen. Mathias wil op deze manier beter inzicht krijgen in de werking van de HVAC installatie om deze vervolgens gericht te optimaliseren. De gemeten energiekosten gebruikt hij dan weer om de schooldirectie te overtuigen naar nodige investeringen.

6. TISM’ een schoolvoorbeeld

TISM (Technisch Instituut Sint-Michiel ) is een nieuwe technische school voor een 500-tal scholieren in het Limburgse Bree. Een opmerkelijk initiatief hier is het energiehuis, een gebouw van 40 m² dat bestaat uit een technische ruimte en een leslokaal- demoruimte en dit wordt volledig gebouwd door de leerlingen van de school.
“Het energiehuis” wordt gebruikt om toepassingen, ontwikkelingen en evolutie in de verwarmings- en isolatietechnieken in woningen te tonen, te meten, te regelen en te evalueren. De MEMo server doet hier zijn dienst om leerlingen “real-time” inzicht te geven in de resultaten van die experimenten en creaties. De verbruiken kunnen zelfs “live” worden getoond op de schoolwebsite.

Een uniek project? Dat dacht ik ook, maar in de provincie Limburg zijn er minstens 15 technische scholen aan de gang met een soortgelijk “uniek” project rond het thema energie en duurzaamheid.

7.Besluit

Ik heb er nog een paar op mijn lijstje staan: verbruikskosten in een kerk, NOM woning in Nederland, mobiele metingen in een ziekenhuis, bewaking van de stookplaats in een sportzaal, garageboxverhuur, de kost van “gratis” laadpalen, koppeling op de “slimme” meter, EPC metingen in nieuwbouwwoningen, deel-verbruiken en net-kwaliteit in een treinstation, koelinstallaties bij de traiteur, argument lage-energie-kost in verhuurappartementen, … maar kort samengevat, iedere keer opnieuw dezelfde conclusie:

“inzicht in deel-verbruiken toont de kortste weg naar een energiezuinig gebouw”

Dit inzicht wordt volautomatisch, continue en los van de bestaande technieken, aangeleverd door de makkelijk te installeren datalogger-webservers van 2-Wire.

Prettige kerst en een gelukkig nieuw jaar.

Dirk Jaspaert / 2-Wire Sales