Backup: Hoe een image copy maken van de SD kaart in je MEMo webserver?

De MEMo webserver bewaart alle meetdata van zijn 64 logkanalen,  elk met 7 meetwaarden in 32 bit formaat en met een resolutie van 1 minuut gedurende 2 tot 3 jaar op zijn interne SD kaart. Ook de configuratie, firmware, css, java script, instellingen worden bewaard op dezelfde SD. Wanneer er een probleem zou zijn met de hardware van de MEMo webserver dan kan de SD kaart in een nieuwe MEMo worden gestopt en op die manier kan deze de werking van de vorige MEMo volledig overnemen met behoud van configuratie en meetwaarden. Opgelet: De SD kaart in MEMO1 en MEMo2 en MEMo3 is niet onderling inwisselbaar. Om de levensduur van de SD kaart te verlengen en de toegang tot de data zeer snel te laten verlopen  heeft deze SD kaart een eigen indeling. Er wordt gewerkt met pointers om zo de ganse SD te benutten en niet telkens op dezelfde locatie te schrijven. Dat betekent echter dat de SD kopiëren via bvb de Windows verkenner NIET mogelijk is. Wat wel kan is een SD image copy maken van deze oude SD kaart naar een nieuwe SD kaart, daarvoor gebruik je dan een windows applicatie zoals   WIN32 DISK imager Werking:

  • 1. Haal de SD kaart uit de MEMO2 en stop ze in de PC.
  • 2. Installeer WIN32Diskimager
  • 3. Selecteer bij 'doelapparaat'  je SD kaart lezer.
  • 4. Selecteer bij Image/bestand een locatie met voldoende ruimte op je PC en voer daar zelf een filenaam in en voeg '.img' extensie toe
  • 5. Klik op lezen en de file op SD wordt gekopieerd naar het ***.img bestand op je PC 'tot lezen is gelukt' verschijnt. Kan zeker 30 tot 60 minuten duren!!
[one_third] [/one_third]
  1. 6. Stop de nieuwe SD kaart in je SD kaartlezer en druk op schrijven en de image wordt daarop geschreven.
  2. 7. Stop de nieuwe SD kaart in de webserver
  3. 8. Indien niet onmiddellijk de vertrouwde groene login verschijnt dan moet je mogelijks nog eens manueel upgraden ( Zie FAQ) met de switches op de MEMo2 Bemerking: met een nieuwe blanco SD kaart moet je sowieso de firmware manueel inladen via de drukknoppen op de MEMo2 ( zie manueel upgraden bij FAQ)
 
Conclusie:
Een uniek voordeel aan de MEMo webserver is dat de energiedata lokaal wordt bewaard dat in hoge resolutie gedurende 2 tot 3 jaar. Dezelfde data wordt ook lokaal verwerkt voor het maken van grafieken en aansturen van verbruikers. Je vermijdt op die manier de kost/licentie/abonnement voor dataopslag en de koppeling naar, en verwerking door een externe server of cloud applicatie. Nadeel is natuurlijk dat er GEEN backup ingeval bvb de SD kaart het zou begeven. De configuratie zou je nog kunnen printen naar een pdf file en bewaren op je PC. Maar als je een continue backup wil van je data dan dien je zelf het initiatief te nemen om via FTP client upload, data te sturen naar een aanbieder van een compatible Cloud applicatie net zoals men doet bij andere dataloggers. Daarvoor betaal je een zekere abonnement kost maar krijg je naast backup een aantal extra functionaliteiten.

Hoe kan je een port forwarding instellen in je telenet modem?

LoWi , MiLo, MEMo zijn webservers met een lokaal vast IP adres en een eigen poortnummer, voorbeeld '192.168.0.123:8081'. Ieder toestel binnen het lokale netwerk kan via dit IP adres surfen naar webpagina's op de webserver. Om nu ook van buitenhuis toegang te krijgen tot de lokale webservers moet je een port forwarding gaan instellen in je internet modem. De manier om dit te doen is voor iedere modem anders maar het principe is in feite overal gelijk, we tonen hoe het moet voor een telenet modem: Bemerking: het voordeel aan een telenet modem is dat zijn IP adres langere tijd ( meerdere maanden)  onveranderd blijft. Bij modems met internet via sim kaart kan dit IP adres reeds binnen een paar uur veranderen en daar heeft port forwarding weinig zin. Tijdens de configuratie van je webserver heb je een vast IP adres, een poortnummer en ook een login in paswoord ingesteld voor toegang van buitenhuis en deze houden we even bij de hand. [one_half] [/one_half] [full_width] Surf naar 'mijn telenet' en meld je aan op je account. Ga naar je 'thuisnetwerk' , dan 'modem details' en dan 'geavanceerde instellingen'. Bij het tabblad 'Netwerk' kan je het IP adres van je modem aflezen, noteer dit IP adres in het volgende tabblad 'IPv4 Firewall en Portforwarding' geef je je lokaal ip adres en het poortnummer door. Check gelijk ook even je firewall instellingen. Als je je LoWi of MiLo wil kunnen upgraden dan dient ook 'Gefragmenteerde IP pakketten'  op 'toestaan' stand gezet.  Vervolgens alles saven en vanaf nu kan je van buitenhuis surfen naar je LoWi webserver via het IP adres van je modem gevolgd door het poortnummer van je webserver. voorbeeld: http://111.222.333.444.8082 , en  natuurlijk login en paswoord als je van buitenaf surft. Bemerking: aanpassingen aan de configuratie van LoWi of MiLo  kan enkel vanaf het lokale netwerk, niet van buitenaf. Bij de MEMo2 webserver kan dit wel als je als administrator bent ingelogd.     [/full_width] [one_half] [/one_half] [one_half_last] [/one_half_last]

Hoe kan ik het IP-adres vinden van een website, of hoe kan ik testen of een lokaal IP adres vrij is?

Elke website neemt serverruimte in op het internet en krijgt een eigen IP-adres. Om dat IP-adres te achterhalen kan je het Ping-commando gebruiken op je computer. Website IP adres: Ga naar de startknop in Windows en typ "cmd" of "opdrachtprompt" in. Druk nadien op enter. Je krijgt nu een zwart venster waarin je MS-DOS opdrachten kan invoeren. In dat venster geef je het commando "ping" in, gevolgd door de naam van de website waarvan je het IP-adres wil achterhalen. Druk nadien opnieuw op enter. De zoekopdracht geeft als resultaat bijvoorbeeld: Pingen naar 2-wire.be [188.93.153.117] met 32 bytes aan gegevens. Het numerieke adres tussen de haakjes is het IP-adres van de website. Vrij IP adres: Op dezelfde manier kan je een eigen lokaal IP adres invoeren ( bijvoorbeeld , het IP adres voorgesteld door de IP serverscanner tool) zo zie je meteen of dit vrij is of niet. In onderstaand voorbeeld zie je dat Pingen naar [192.168.1.122] bezet is en dat Pingen naar [192.168.1.117] vrij is. [full_width]   [/full_width]

Hoe een snelkoppeling 2-Wire instellen op tablet of smartphone?

Je kan de webpagina van je LoWi, ReMI, MiLo of MEMo bereiken via de webbrowser op je computer, tablet en smartphone. Door deze aan het beginscherm van je tablet of smartphone toe te voegen heb je snel en direct toegang tot je energieverbruiken en energiekosten. Je kan 2-Wire Energie monitor aan je beginscherm toevoegen en dan lijkt het net een app. Dat werkt als volgt: iOS (iPad en iPhone) Open je webpagina van je LoWi, MiLo of MEMo webserver Klik in de webbrowser op de knop Delen (vierkant met pijl naar boven) Klik dan op Zet in beginscherm Klik dan op Voeg toe   Android Open je webpagina van je LoWi, ReMI, MiLo of MEMo webserver Klik in de webbrowser op de knop Delen (drie puntjes) Klik dan op Sneltoets toevoegen aan het startscherm   Windows Phone en Windows Mobile Open je webpagina van je LoWi, ReMI, MiLo of MEMo webserver Klik in Internet Explorer op de knop Delen (drie puntjes) Kies dan Aan startscherm vastmaken

Hoe kan ik mijn waterverbruik gaan meten?

De module PC.080 heeft 8 en de EC.441module heeft 4 ingangen welke allen als puls-ingang kunnen worden gebruikt. Om op deze ingang een watermeter aan te sluiten is het belangrijk dat de watermeter is voorzien van een module die als puls-gever functioneert. Op veel moderne watermeters is de mogelijkheid om een puls sensor aan te sluiten al aanwezig. Je kan deze puls-module optioneel bestellen bij de meterleverancier en nadien kan deze aangesloten worden op een vrije ingang van de EC.441 of de PC.080 module.

Onderstaande type kan je bestellen via de webshop op deze site:

 Water probe S02-W

Dit is een cilindrisch reed contact met 10cm  draad. Dit type is compatibel met de V100 type meter van Elster. [one_fourth][/one_fourth] [three_fourth_last] installatie: Op de meter zit er een zwart plastic afdekplaatje met 2 schroeven vastgemaakt. Het volstaat om deze te verwijderen en de probe in de boring in te schuiven. Nadien kan je de probe vastmaken met een spanbandje. Verbindt vervolgens de rode draad met de plus-ingang en de zwarte draad met de min-ingang van de 2-wire module.[/three_fourth_last]

 Water probe Elster PR6

[one_fourth][/one_fourth][three_fourth_last]Dit is een cilindrisch reed contact met 50cm  draad. Dit type is compatibel met de V200 type meter van Elster.: PR6_PR7_NL [/three_fourth_last] Extra watermeter in serie Heeft je watermeter geen mogelijkheid om een pulsgever te installeren dan kan je eventueel een 2de meter met pulsuitgang of een watermeter met modbusuitgang  ( zie /producten/assortiment/ .... op deze site) in serie plaatsen met de bestaande watermeter. Configuratie in de webserver: In de configuratie ga je naar de module waarop de meter zit aangesloten. Op de gekoppelde ingang geef je een naam aan je uitgang, kies je teller als mode, de eenheid m³/Hr en geeft aan hoeveel pulsen nodig zijn voor 1 m³.

Hoe kan ik mijn gasverbruik gaan meten?

De module PC.080 heeft 8 en de EC.441 module heeft 4 ingangen welke allen als puls-ingang kunnen worden gebruikt. Om op deze ingang een gasmeter aan te sluiten is het belangrijk dat de gasmeter is voorzien van een module die als puls-gever functioneert. Er zijn in de handel verschillende merken van puls-gevers verkrijgbaar. Aan de gasleiding zelf hoef je dan niets te veranderen. In België worden de veelal volgende types gasmeter gebruikt:

  • RF1 van het merk Itron, Actaris, Pipersberg of Schlumberger. Dit type gasmeter kan worden uitgerust met de pulsgever Actaris 9 51-858-04 of 951-858-06.
  • BK-G4 van het merk Elster of Krom Schroder. Voor dit type gasmeter wordt de pulsgever Elster IN-Z65 of Elster IN-Z61 gebruikt.
Zowel Actaris- als Elster-pulsgevers zijn verkrijgbaar bij de groothandel in sanitair of verwarming. Je kunt de installateur van de verwarming of sanitaire voorzieningen ook vragen om een aparte gasmeter met pulsuitgang te plaatsen. Aansluitschema:aansluitschema gasprobe ( bron meterbuy)

GASmeter probe S02-G

Vind je bovenstaande types niet onmiddellijk terug in de handel dan kan je proberen met onderstaand reed contact wat kan je  bestellen via de webshop op deze site: [one_fifth][/one_fifth] Dit is een reed contact in vlakke uitvoering met 10cm draad. Dit type is compatibel met de veelgebruikte BK-G4 en BK-G6 Elster meters en de Actaris G4RF1. Installatie: De probe wordt onderaan met kneedlijm gemonteerd met de laserbedrukking naar boven gericht. Verbind vervolgens de rode draad met de plus-ingang en de zwarte draad met de min-ingang van de 2-wire module. Configuratie beide watermeters: In de configuratie ga je naar de module waarop de meter zit aangesloten. Op de gekoppelde ingang geef je een naam aan je uitgang, kies je teller als mode, de eenheid m³G en geeft aan hoeveel pulsen nodig zijn voor 1 m³. (normaal gezien zijn dit 100 pulsen per m³)

Hoe kan ik mijn stookolieverbruik gaan meten?

De module PC.080 heeft 8 en de EC.441module heeft 4 ingangen welke allen als puls-tijd meter (Mode Timer) kunnen gebruikt worden. Het exact meten van puls-tijden is vooral nuttig bij toestellen met een constant verbruik (vb meten mazoutbrander met een gekend uur-verbruik, verlichtingskring met een vast vermogen…). Om te weten of een circuit al dan niet stroom verbruikt kan je gebruik maken van onze stroomspoel met puls uitgang CS-400 welke over de voedingsdraad naar een constante verbruiker zit. De puls-tijd uitgang op deze CS.400 module wordt vervolgens aangesloten op een vrije puls ingang van de EC.441 of de PC.080 module en deze berekent aan de hand van de aan-tijd het uur-verbruik. Bij kleine stroomverbruikers (<0.5A) is het moeilijker om de stroom te meten en kunnen we dan als alternatief gebruik maken van de spanningssensor VS.230 met pulsuitgang om verbruikstijden te meten. Als we weten dat onze mazoutbrander bvb 4200 milli-liter stookolie verbruikt per uur dan kunnen we door het exact meten van de werkingstijd in 1 uur, het uur verbruik aan stookolie, met een zekere foutmarge natuurlijk, gaan berekenen en loggen in de webserver. Beide modules CS.400 en VS.230 zijn 2-wire producten en deze vind je terug op deze site. [one_fifth][/one_fifth][one_fifth_last][/one_fifth_last]  

Cookiebeleid
Deze website maakt gebruik van cookies. Als u verder surft geeft u 2-wire toelating om deze cookies te gebruiken. Opgelet, het blokkeren van bepaalde cookies verhindert het correct functioneren van deze website.

Nieuwsbrief

Wil u graag op de hoogte blijven van alle verdere ontwikkelingen dan kan u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief.