LoWi , MiLo, MEMo zijn webservers met een lokaal vast IP adres en een eigen poortnummer, voorbeeld '192.168.0.123:8081'.
Ieder toestel binnen het lokale netwerk kan via dit IP adres surfen naar webpagina's op de webserver.
Om nu ook van buitenhuis toegang te krijgen tot de lokale webservers moet je een port forwarding gaan instellen in je internet modem.
De manier om dit te doen is voor iedere modem anders maar het principe is in feite overal gelijk, we tonen hoe het moet voor een telenet modem:
Bemerking: het voordeel aan een telenet modem is dat zijn IP adres langere tijd ( meerdere maanden) onveranderd blijft. Bij modems met internet via sim kaart kan dit IP adres reeds binnen een paar uur veranderen en daar heeft port forwarding weinig zin.
Tijdens de configuratie van je webserver heb je een vast IP adres, een poortnummer en ook een login in paswoord ingesteld voor toegang van buitenhuis en deze houden we even bij de hand.
[one_half]
[/one_half]
[full_width]
Surf naar 'mijn telenet' en meld je aan op je account. Ga naar je 'thuisnetwerk' , dan 'modem details' en dan 'geavanceerde instellingen'.
Bij het tabblad 'Netwerk' kan je het IP adres van je modem aflezen, noteer dit IP adres
in het volgende tabblad 'IPv4 Firewall en Portforwarding' geef je je lokaal ip adres en het poortnummer door. Check gelijk ook even je firewall instellingen. Als je je LoWi of MiLo wil kunnen upgraden dan dient ook 'Gefragmenteerde IP pakketten' op 'toestaan' stand gezet. Vervolgens alles saven en vanaf nu kan je van buitenhuis surfen naar je LoWi webserver via het IP adres van je modem gevolgd door het poortnummer van je webserver. voorbeeld: http://111.222.333.444.8082 , en natuurlijk login en paswoord als je van buitenaf surft.
Bemerking: aanpassingen aan de configuratie van LoWi of MiLo kan enkel vanaf het lokale netwerk, niet van buitenaf. Bij de MEMo2 webserver kan dit wel als je als administrator bent ingelogd.
[/full_width]
[one_half]
[/one_half]
[one_half_last]
[/one_half_last]
Elke website neemt serverruimte in op het internet en krijgt een eigen IP-adres. Om dat IP-adres te achterhalen kan je het Ping-commando gebruiken op je computer.
Website IP adres: Ga naar de startknop in Windows en typ "cmd" of "opdrachtprompt" in. Druk nadien op enter. Je krijgt nu een zwart venster waarin je MS-DOS opdrachten kan invoeren.
In dat venster geef je het commando "ping" in, gevolgd door de naam van de website waarvan je het IP-adres wil achterhalen. Druk nadien opnieuw op enter. De zoekopdracht geeft als resultaat bijvoorbeeld: Pingen naar 2-wire.be [188.93.153.117] met 32 bytes aan gegevens.
Het numerieke adres tussen de haakjes is het IP-adres van de website.
Vrij IP adres: Op dezelfde manier kan je een eigen lokaal IP adres invoeren ( bijvoorbeeld , het IP adres voorgesteld door de IP serverscanner tool) zo zie je meteen of dit vrij is of niet. In onderstaand voorbeeld zie je dat Pingen naar [192.168.1.122] bezet is en dat Pingen naar [192.168.1.117] vrij is.
[full_width]
[/full_width]
Je kan de webpagina van je LoWi, MiLo of MEMo bereiken via de webbrowser op je computer, tablet en smartphone. Door deze aan het beginscherm van je tablet of smartphone toe te voegen heb je snel en direct toegang tot je energieverbruiken en energiekosten. Je kan 2-Wire Energie monitor aan je beginscherm toevoegen en dan lijkt het net een app. Dat werkt als volgt: iOS (iPad en iPhone) Open je webpagina van je LoWi, MiLo of MEMo webserver Klik in de webbrowser op de knop Delen (vierkant met pijl naar boven) Klik dan op Zet in beginscherm Klik dan op Voeg toe Android Open je webpagina van je LoWi, MiLo of MEMo webserver Klik in de webbrowser op de knop Delen (drie puntjes) Klik dan op Sneltoets toevoegen aan het startscherm Windows Phone en Windows Mobile Open je webpagina van je LoWi, MiLo of MEMo webserver Klik in Internet Explorer op de knop Delen (drie puntjes) Kies dan Aan startscherm vastmaken
De module PC.080 heeft 8 en de EC.441module heeft 4 ingangen welke allen als puls-ingang kunnen worden gebruikt. Om op deze ingang een watermeter aan te sluiten is het belangrijk dat de watermeter is voorzien van een module die als puls-gever functioneert. Op veel moderne watermeters is de mogelijkheid om een puls sensor aan te sluiten al aanwezig. Je kan deze puls-module optioneel bestellen bij de meterleverancier en nadien kan deze aangesloten worden op een vrije ingang van de EC.441 of de PC.080 module.
De module PC.080 heeft 8 en de EC.441module heeft 4 ingangen welke allen als puls-tijd meter (Mode Timer) kunnen gebruikt worden. Het exact meten van puls-tijden is vooral nuttig bij toestellen met een constant verbruik (vb meten mazoutbrander met een gekend uur-verbruik, verlichtingskring met een vast vermogen…).
Om te weten of een circuit al dan niet stroom verbruikt kan je gebruik maken van onze stroomspoel met puls uitgang CS-400 welke over de voedingsdraad naar een constante verbruiker zit. De puls-tijd uitgang op deze CS.400 module wordt vervolgens aangesloten op een vrije puls ingang van de EC.441 of de PC.080 module en deze berekent aan de hand van de aan-tijd het uur-verbruik.
Bij kleine stroomverbruikers (<0.5A) is het moeilijker om de stroom te meten en kunnen we dan als alternatief gebruik maken van de spanningssensor VS.230 met pulsuitgang om verbruikstijden te meten.
Als we weten dat onze mazoutbrander bvb 4200 milli-liter stookolie verbruikt per uur dan kunnen we door het exact meten van de werkingstijd in 1 uur, het uur verbruik aan stookolie, met een zekere foutmarge natuurlijk, gaan berekenen en loggen in de webserver.
Beide modules CS.400 en VS.230 zijn 2-wire producten en deze vind je terug op deze site.
[one_fifth][/one_fifth][one_fifth_last]
[/one_fifth_last]