Vraag: Ik heb een 11kW installatie met 3fase hybride omvormer en een 11kW batterij. Ik heb interesse in ReMi om het management te regelen van toestellen en boiler, maar ik zie nergens info over de meting en sturing van batterijlading in jullie systeem. Zie ik iets over het hoofd of zit de batterij niet mee in de logica van ReMi? Mogelijk antwoord? ReMI kan inderdaad niet rechtstreeks ingrijpen in de sturing van sommige toestellen gewoon omdat deze dat niet toelaten en geen smartgrid ready ingang hebben zoals bvb bij warmtepompen. Dus het moet op een andere manier. Mogelijks gaat de batterijsturing opladen wanneer er injectie is? Dus bij veel zon is de batterij om 10...12 hr opgeladen. Wat te proberen valt (zonder garantie want het hangt af van de batterijsturing): Men kan de ReMI relais een "delay ON" meegeven van bv 10 minuten. Dus als de batterij tegen de middag is opgeladen, komt er opnieuw injectie en 10 minuten later zal het relais/plug op de REMI aangaan en wordt het gekoppelde toestel gestuurd op injectie.
Loadbalancing is een regeling in de laadpaal waarbij men probeert de wagen zo snel mogelijk op te laden en daarbij toch net onder het ingestelde maximum totaalverbruik van de woning/gebouw te blijven. ‘Loadbalancing is een modulerende regeling en dat kan NIET met een ReMI. Wat wel kan, ReMI heeft 4 schakelcontacten welke elk apart via je eigen logica kunnen schakelen op bv injectie, of piek, of tijd, tarief… en deze contacten kan je gebruiken om te koppel naar de smart energy ingang op je warmtepomp, boiler of accumulatie verwarming om zo eigenverbruik aan zonne-energie te verhogen of piekvermogen te vermijden. Vergelijk ReMI met de vroegere schakelklok op de elektrische boiler om zo op nachttarief te gaan opladen alleen dan met wat meer mogelijkheden. Echter, als je een laadpaal zou hebben zonder loadbalancing functionaliteit maar met bv een 2-standen (low/boost) en een bijhorend ingangscontact dan zou je dit bv wel kunnen schakelen met een contact van de ReMI: BOOST bij veel zon, LOW bij piekverbruik en eventueel ook nog in combinatie met energietarief en/of klok. Dit is wel makkelijk te doen.
In de ReMI setup pagina kan je de versie van je ReMI module aflezen. De versie is een omgekeerde datum, vb 22.05.15.3 betekent dat deze firmware de 3de versie is van 15 mei 2022.
Actuele versie: 23.1.30.1
[one_half][/one_half]
Belangrijk bij elke upgrade is :
Schakelen op kwartierverbruik uitleggen kan het beste via een voorbeeld:
Een mogelijke logica zou als volgt kunnen zijn: IF IMPORT H peak <4000Watt THEN R17=ON ELSE R17=OFF
In ReMi ziet dat er dan zo uit:
Aan de hand van de tellerstanden uit de digitale meter berekent ReMI elke 5,10,15 minuten het verbruik in Wh en bij elke kwartierovergang wordt de Wh verbruiksteller terug op nul gezet.
Dit berekend verbruik x4 om aan het kwartiervermogen in Watt te komen. Zie excel.
Elke 5’ wordt dit kwartiervermogen vergeleken met de ingestelde peak ( 4000Watt). Als de logica WAAR is schakelt het contact AAN anders schakelt het contact UIT (=follow).
Piekverbruik zichtbaar maken
Je kan het berekend kwartiervermogen ook zichtbaar maken in de grafieken door in de setup aan te duiden voor welke kanalen je dit wil. Kwartiervermogen visualiseren kan enkel in de ReMI en MEMo3 webserver.
[one_half]
[/one_half] [one_half_last]
[/one_half_last]
Een andere mogelijkheid om piekverbruik visueel te maken is de LeON of THEo usb stick. Hierin kan je een drempel instellen op vermogen en van zodra je dit vermogen overschrijdt flasht de RGB led ROOD (dagtarief) of BLAUW (nachttarief). Zo krijg je tijdig een duidelijk zichtbaar alarm als je actueel verbruik te hoog zit en kan je te hoge piekverbruiken vermijden.
Kwartiervermogen uit de P1 poort
De Belgische digitale meter registreert eveneens actueel kwartiervermogen. ReMI leest deze waarde continu uit en kan deze waarden in een kanaal loggen en weergeven. Via de logica kan zo een relaisuitgang of een smartplug om de minuut worden geschakeld op deze waarde.