MEMo3: Modulaire Energie Monitor van de 3de generatie

De MEMo webserver wordt gebruikt voor het uitlezen, bewaken en aansturen van meerdere autonome energiemeters in grotere woningen, commerciële ruimten, publieke gebouwen of industriële werkplaatsen. Ook voor de afrekening van energiekosten in verhuurpanden is MEMo perfect toepasbaar.

MEMo is via LAN en/of WiFi verbonden met het internet en communiceert via Modbus, via LoRa en via MQTT met de gekoppelde energiemeters of dataloggers verspreid over meerdere locaties. Via relaismodules, budgetmeters, Modbus commando’s, emailnotificatie kunnen gekoppelde toestellen worden aangestuurd of bewaakt.

Vanaf de webbrowser op iedere tablet of PC surf je naar de website in de MEMo3 module om daar het systeem te configureren, de energieverbruiken en kosten te visualiseren, Excel bestanden te genereren, energie afrekeningen te maken … en gekoppelde verbruikers, manueel of automatisch via de logica web-interface aan te sturen.

Met de HTML APP is toegang vanop afstand naar meerdere Memo’s tegelijk mogelijk.

Let op: De logica in de MEMo3 wordt om de minuut uitgevoerd, met Memo3 kan je wel aansturen of bewaken maar geen analoge regeling instellen.

Onderstaand systeem bestaat uit een MEMo server, een aantal bedrade Modbus energiemeter, een RF gateway voor het koppelen van gas-en gasteller, een koppeling naar de digitale meter en een paar energiepluggen voor het uitlezen van huishoudtoestellen…

Meetwaarden registreren:

Een 2-Wire MEMo systeem bestaat uit een aantal autonome Modbus energiemeters die elk verbonden kunnen worden met een centrale MEMo3 datalogger. Elke minuut leest MEMo3 van elke meter een aantal meetwaarden en tellerstanden. Al deze waarden worden bewaard op de interne SD card in de MEMo3 module.

Autonome Modbus meters zijn 2-WIRE energiemeters, calorimeters, luchtkwaliteit meters, temperatuurvoelers, digitale meters, pulsentellers,… of metingen komende via MQTT vanaf andere 2-WIRE dataloggers of meettoestellen.

Op één MEMo3 kunnen zo tot 32 energie meetmodules worden gekoppeld, en per meetmodule kunnen meerdere logkanalen worden aangemaakt. Uit één digitale meter zou men bijvoorbeeld import, export, gas kunnen registreren, in dit geval dus één meetmodule met 3 aparte logkanalen.

Elk van de max. 64 logkanalen wordt om de minuut uitgelezen en daarbij worden telkens tot 5 meetwaarden en 2 tellerstanden verwerkt, en tot 3 jaar bewaard op de interne SD kaart.

MEMo gebruikt deze data voor het weergeven van historieken, voor afrekening van energiekosten, voor export naar Excel of upload naar centraal platform, voor logica berekeningen,…

Installatie

Eenmaal alle meters en gateways geïnstalleerd kan men deze via Modbus verbinden: ofwel rechtstreeks op de MEMo3 webserver, ofwel op één of meerdere RF gateways welke op hun beurt draadloze LoRa verbinding maakt met de MEMo3 webserver.

Bedraad met de juiste Modbus kabel kan tot 1000 meter worden overbrugd, draadloos met LoRa is het bereik in open lucht minstens 100 meter, en via internet (MQTT) is er geen beperking in afstand.

Onderstaand systeem bestaat uit een MEMo3 server, een aantal bedrade Modbus energiemeter, een RF gateway voor het koppelen van gas-en waterteller, een digitale meter en Modbus meters, MQTT energiepluggen en webservers via MQTT.

Gebruikersinterface

Vanaf de webbrowser op iedere tablet of PC binnen het lokale netwerk surf je via het vaste IP adres van de MEMo naar de website in de MEMo module om daar het systeem te configureren, te monitoren of aan te sturen. Dus géén software of APP nodig en volledig platform onafhankelijk.

APP-HTML

Met de HTML-APP en een MQTT licentie kan dat alles ook van buiten het lokale netwerk: MEMo koppelen aan een GPRS module met SIM kaart om dan vanop afstand met de HTML-App MEMo3 te configureren of bedienen net alsof je ter plekke bent. Deze APP geeft dezelfde functionaliteit als de webserver zelf, een beetje zoals een port forwarding maar zonder de beperkingen ervan.

Vanaf deze APP kan je zo meerdere MEMO3 webservers bereiken. Heel handig om elke installatie in real-time vanop afstand te volgen tenminste als je het MAC adres en MQTT logins kent.

Modbus registers instelbaar

Een nieuwe feature in de MEMo3 is de mogelijkheid om de default variabelen of Modbus-registers aan te passen om zo andere variabelen in te lezen en te loggen. Bijvoorbeeld in één logkanaal het vermogen van elk van de 3 fasen uitlezen en daarmee een log-grafiek met de 3 vermogens te maken. (zie figuur)

Met deze functionaliteit is het ook mogelijk om andere Modbus RTU meters dan de 2-WIRE meters te gaan uitlezen of aan te sturen vanuit een MEMo3 datalogger. In het expert niveau kan men zelf een Modbus REQUEST samenstellen en met de test knop het antwoord uit de meter opvragen en direct de vertalen naar meetwaarden aflezen. Deze REQUEST kan dan zowel registers opvragen als registers wegschrijven, of m.a.w. men kan de data van elke Modbus RTU module registreren en/of deze module aansturen weliswaar met een aantal beperkingen zoals o.a. Baudrate (op 9600.8N1).

Let wel: Deze functionaliteit is enkel bedoeld voor Modbus experten en daarom enkel toegankelijk via het experten niveau. Technische ondersteuning bij deze functionaliteit is NIET inbegrepen in de aanschafprijs van de module maar is wel mogelijk in regie.

Historieken

Interne Webserver toont per energiekanaal:

  • Datum en tijdstip van de laatste uitlezing samen met de actuele meterstand
  • Real-time verbruiken, dag-verbruik, jaarverbruik
  • 24 Hr grafiek: verbruik en meetwaarden, met 60 seconden resolutie tot 12 dagen in de tijd
  • 31 dagen grafiek: verbruik en energiekost, met 1 dag resolutie tot 1 jaar terug

Bij energiemonitoring is het erg belangrijk om met accurate meters te werken maar het is ook belangrijk om een juiste tijd te plakken op elke meting vandaar de automatische tijdsynchronisatie met een externe NTP server.

Ook al zijn de energiekosten welke we tonen indicatief, energieprijzen kunnen snel wijzigen vandaar de mogelijkheid om deze in te stellen.

SUBtotalen:

Op de webpagina SUBTOTALEN kan men voor een ingestelde periode een berekening maken van meterstanden, verbruiken en kosten, filteren op naam en deze vervolgens exporten naar Excel, JSON, CSV of printten.
Detail van één dag: Voor een ingestelde datum wordt een Excel file gegenereerd met daarin alle meetwaarden aan 5 ‘ resolutie van die dag.

Locale dataopslag met http of mqtt upload

MEMo3 registreert alle data aan 1 minuut resolutie, in 32 bit getallen, en houdt deze 3 jaar lokaal opgeslagen op SD. Deze data kan je makkelijk exporteren naar Excel, of kan je opladen via http, of via mqtt naar een vrij te kiezen remote server:

Http client server
Gemeten verbruiken aan een bepaalde frequentie en met een in te stellen interval ( 5’ tot 24h) opladen naar een remote Http server. Deze functionaliteit kan nuttig zijn om een back-up van je data over meerdere jaren online te bewaren, of om jou woning met die van anderen te kunnen vergelijken op open platforms zoals o.a. dat van EnergieID .

MQTT server:
De MQTT koppeling welke we gebruiken om 2-Wire webservers of sensoren onderling met mekaar te koppelen kan men ook gebruiken om data in bijna real-time door te sturen naar een centraal platform of naar een externe applicatie naar keuze. (Home Assistant, openHAB, Eniris, IOS/Android app, …)

Overzicht:
  • De overzicht webpagina geeft een korte samenvatting van de meetresultaten:
  • De totaal verbruiken actueel, op dag en op jaar
  • Schatting van het EPC getal aan de hand van gemeten verbruiken
  • Top 10 van de duurste verbruikers
  • Rekenblad-overzicht alle verbruikers

Logica interface

De ingebouwde logica web-interface biedt heel wat mogelijkheden om toestellen aan te sturen in functie van gemeten waarden of verbruiken:

  • bewaken van de goede werking van meters en de gekoppelde verbruikers
  • slim schakelen van verbruikers op basis van gemeten waarden, verbruiken, tijd…
  • maken van berekende grafieken
  • aansturen van budgetmeters

Let wel: Technische ondersteuning bij de logica functionaliteit zit NIET inbegrepen in de aankoopprijs van de module maar is enkel mogelijk in regie.

MEMo3 en gekoppelde toestellen bewaken

MEMo3 is uitgerust met een display  en op dit display zie je de beide IP adressen maar bijvoorbeeld ook info over actuele communicatie. Via dit display kan je ook html+css of de firmware upgraden, of kan je de MEMo3 volledig gaan leegmaken.

Als je ook nog een email en mailserver instelt krijg je elke dag automatisch een rapport met opsomming van de errorlogs de dag voordien. Zo weet je onmiddellijk als er iets fout loopt in de installatie.

Opleiding:

MEMo3 heeft heel wat functionaliteiten en de beste manier om deze te leren kennen is de praktijk. Op onze website vind je MEMo3 online tutorials waar we de basics uitleggen aan de hand van kleine voorbeelden en aangevuld met korte video tutorials. Deze voorbeelden kan je dan zelf even uitproberen en zo stapsgewijs de mogelijkheden van MEMo3 verkennen. En natuurlijk is er ook de handleiding als naslagwerk.

Als installateur kan je online een pakket 2GoPro bestellen. Samen met een 2-WIRE technieker starten we dan je demo installatie op en terwijl geven we nog wat persoonlijke opleiding ter plekke.

Waarom MEMo3?

Het wordt steeds maar belangrijker om energie te gaan meten en met 2-WIRE energiemeters uit onze EMM reeks kan dit perfect en zelfs héél nauwkeurig. Al onze energiemeters zijn geijkte MID meters, en geschikt voor facturatiedoeleinden. Op het display kan je een hele rits aan actuele meetwaarden en tellerstanden aflezen en krijg je al gelijk een goed idee naar werking, verbruik van je installatie. Je kan ook zelf tellerstanden noteren om daarmee energiekosten te verrekenen in Excel.

Wil je echter wat meer en automatisch overzicht dan kan je aan deze energiemeters makkelijk de kleine Memo datalogger koppelen. En zodra deze is verbonden met je netwerk kan je vanaf de webbrowser op je PC makkelijk aanduiden welke meters je wil gaan opvolgen. Vanaf registreert Memo elke minuut meetwaarden en tellerstanden en zet deze om naar overzicht in werking, naar grafieken, naar energiekosten, naar aansturing, naar verrekening,… binnen een paar uur heb je al volautomatisch een heel uitgebreid inzicht in de werking van je installatie of gebouw.

Deze inzichten leiden vervolgens al heel snel tot de juiste beslissingen en een meer waardevol en energiecomfortabel gebouw.

Als je MEMo eveneens gebruikt om je overschot aan energie te stoppen in de verwarming of koeling van je gebouw dan heb je in Vlaanderen recht op de SEW premie van Fluvius. Op die manier wordt je Memo module onmiddellijk terugbetaald door de overheid. De voorwaarden voor deze premie vind je terug op de Fluvius website.

 

 

Cookiebeleid
Deze website maakt gebruik van cookies. Als u verder surft geeft u 2-wire toelating om deze cookies te gebruiken. Opgelet, het blokkeren van bepaalde cookies verhindert het correct functioneren van deze website.

Nieuwsbrief

Wil u graag op de hoogte blijven van alle verdere ontwikkelingen dan kan u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief.