“De Hoef 2” is een ruime nieuwbouwwijk aan de bosrand van Heesch in Nederlands Brabant. In fase 3 heeft Muller Bouw 21 rij- en hoekwoningen gerealiseerd. Alle woningen zijn energiezuinig en één woning is “Nul-Op-de Meter” (NOM) uitgevoerd.
Tijdens de ontwerpfase maakte de EPC-adviseur een berekening van alle energie verbruiken in deze NOM woning. Om de berekende waarden te staven werd een 2-Wire energie monitor voorzien door Verstegen Elektro. Na 1 jaar meten en loggen in deze bewoonde NOM woning zijn dit de resultaten:

 

NOM woning?

Een NOM of nul-op-de-meter woning is een woning waarin over een periode van 1 jaar net zoveel energie wordt opgewekt (door zon, wind of warmtepompen) als er energie wordt verbruikt.
Als we hier opbrengsten en verbruiken bij mekaar optellen (SOM) dan zien we dat deze woning van Muller bouw na 1 jaar in gebruik inderdaad ook in de praktijk een NOM (Nul-op-de meter) woning is.
Er wordt zelfs 1985 KWh teveel aan energie geproduceerd, voldoende reserve dus voor bijvoorbeeld een extra laadpaal.

EPC: Energieverbruik voor Verwarming van het gebouw

Het relatief kleine verschil (ca 8%) tussen berekend en gemeten EPC waarde betekent dat we met een 2-Wire energie-monitor, zelfs onafhankelijk van type verwarming, de energie-efficiëntie van ieder bestaand gebouw nauwkeurig kunnen opmeten.
Deze gemeten EPC-waarde kan een belangrijke factor zijn bij de waardebepaling van een gebouw, maar deze meetwaarde kan ook dienen om de juiste beslissingen naar renovatie investeringen te nemen, of deze actuele waarde kan dienen om het effect aan energiezuinige investeringen achteraf te evalueren

Trouwens,

De bewoners van de 20 andere woningen in deze woonwijk raden wij sterk aan, om alvast de draadloze MiLo Home energie monitor te installeren zodat ook hun woning inzicht krijgt in energieverbruik of gericht evolueert naar NOM woning.