Op onderstaande webpagina posten we tutorials om de configuratie en functionaliteiten van de ReMI webserver uit te leggen. De uitgebreide handleiding en verkorte QS (QuickStart) handleiding kan je hier downloaden

1. Netwerkinstellingen verzamelen

Vooraleer te starten met de koppeling van de ReMI webserver aan je lokaal WiFi netwerk, heb je het WiFi paswoord nodig.

En dan afhankelijk of je manueel of automatisch via DHCP koppelt, heb je voor manueel ook een aantal IP adressen in de range van je eigen WiFi netwerk nodig, nl.:

  • een vast en vrij IP adres voor LoWi3
  • IP adres subnet masker
  • IP adres Gateway
  • Poortnummer

Om de juiste adressen te bepalen kan je naar de netwerkinstellingen van je PC gaan en daar deze overnemen, of je kan gebruik maken van de Windows  IP serverscanner tool welke je kan downloaden van onze website.

IP serverscanner

Eenmaal geïnstalleerd kan je serverscanner opstarten via de snelkoppeling op je PC werkblad. De tool toont links bovenaan de IP adres, subnet masker en gateway van je PC.

Subnet masker (vb. 255.255.255.0) en gateway (vb. 192.168.0.1) kan je  overnemen, voor het DNS adres kan je 8.8.8.8 nemen. Voor het fix IP adres neem je het IP adres van je PC (vb. 192.168.0.234) en je verandert het 4de cijfer door een getal tussen 2 en 254 en dit getal ( Vb. 192.168.0.125) voer je in boven de ‘test via ping’ knop. Met deze knop kan je testen of dit IP adres nog vrij is en zo niet pas je het vierde getal aan en test je opnieuw, tot je een vrij IP adres hebt. 
Voor het poortnummer kies je een getal tussen 8000 en 9000, bv. 8111 

Op deze manier zijn alle nodige adressen verzameld om deze via de ‘REDIRECT ‘ pagina in te voeren in je ReMI webserver. 

Deze serverscanner tool kan ook worden gebruikt om het IP adres van alle reeds geconfigureerde webservers in je netwerk (LoWi, ReMI, MiLo, MEMo) terug te vinden. De beide knoppen ‘Reboot’ en ‘Set IP’ werken enkel voor de MEMo webserver.

Op onderstaande video zie je nog even de samenvatting:

2. ReMI verbinden met je WiFi netwerk.

2.a WiFi acces point

De volgende stap is nu om ReMI tijdelijk in “WiFi acces point mode” te brengen, om dan je PC te verbinden met dit ‘ReMI wifi netwerk’ en zo via de REDIRECT pagina de verzameld IP adressen en WiFi wachtwoord in ReMI in te voeren zodat ReMI gekoppeld wordt in je netwerk.

De procedure is als volgt: De ReMI server verbinden met de P1 poort van de digitale meter. Van zodra je ReMI is opgestart en gaat de groene PWR fel branden en daarna gaat de oranje CPM led oplichten om vervolgens na een paar seconden over te gaan in aan/uit status. ReMI is nu tijdelijk een WiFi acces point.

Opmerking: Als je ReMI module al is gekoppeld met je WiFi netwerk en je wil deze WiFi netwerkinstellingen alsnog wijzigen: ReMI loskoppelen en vervolgens opnieuw verbinden met de P1 poort en dan binnen de 3 seconden en na de eerste led flash ca 4-6 seconden op de ReMI switch blijven drukken tot de oranje LED continu brandt. Nadat je hebt losgelaten krijg je opnieuw de aan/uit om aan te geven dat ReMI in acces point mode zit.

REDIRECT PAGE

Nu de oranje COM led flasht is ReMI tijdelijk een ‘WiFi acces point’ en in de lijst met WiFi netwerken op de laptop of tablet vind je het ‘2WIRE-REMI’ netwerk. Selecteer dit netwerk. Indien er gevraagd wordt naar een paswoord: ‘adminREMI’.

Automatisch komt er na 1-2min in je webbrowser een inlogscherm /REDIRECT pagina (of surf vanop het ‘2WIRE-LOWI’ netwerk zelf naar 192.168.4.1).

Op deze REDIRECT pagina kunnen we dan een WiFi netwerk kiezen, wifi wachtwoord en ofwel zelf de verzamelde IP adressen gaan invoeren (zie 2.a Manueel koppelen)
ofwel de ReMI in dhcp mode te zetten zodat deze de IP adressen voor jou invoert (zie 2.b Automatisch koppelen via DHCP).

In de onderstaande video hebben we alle stappen nog eens volledig overlopen.

TROUBLESHOOT: Erg belangrijk is dat zeker tijdens deze éénmalige  configuratie én ReMI én de PC én de WiFi router mét internettoegang, in mekaars buurt staan en dat er een stabiele WiFi verbinding beschikbaar is.
Als de digitale meter te veraf staat gebruik ikzelf af en toe de P1 adapter kabel want zo breng ik tijdens dit proces ReMI korter in de buurt van de WiFi router. Als het niet lukt met de PC probeer dan met laptop of smartphone. Ben je zelf geen held met WiFi netwerken vraag dan hulp aan een kennis. Als je denkt dat je alle handelingen goed doet en dat er iets mis is met de module dan kan je nog altijd een ‘nazicht module bestellen‘. 

2.b Manueel koppelen

Je kan nu zelf de verzamelde IP adressen invoeren en op save drukken. Nadien terug gaan naar je standaard netwerk e n het ingevoerde IP adress+ poortnummer ingeven in de webbrowser om op het dashboard van ReMI te komen.

2.c Automatisch koppelen via DHCP

Voor IP adres, sunetmask, gateway en DNS vul je ‘0.0.0.0’ in. Het poortnummer kies je een willekeurig getal tussen 8000 en 9000 en dan op ‘SAVE’ drukken. De ReMI krijgt na van de Router een vast IP adres toegekend. Met de IP serverscanner kan je dit adres opvragen

3. ReMI basis functionaliteit

“DASHBOARD” op deze pagina heb je de mogelijkheid  om 2 meters te selecteren en hiervan krijg je dan continue update van actuele vermogens, verbruiken en voortschrijdende grafieken.

“SETUP” via de ReMI knop bovenaan kom je in het setupscherm. Hier kan je bv. WiFi signaalsterkte verifiëren, alle waarden  kleiner dan -80dBm duiden op goede WiFi ontvangst. Hier kan je de firmware upgraden, energieprijzen instellen, tot 16 logkanalen configureren, weeklokken en if-then-else logica instellen. Als je aanpassingen doet dan kleurt de save knop rood en dien je de wijziging met paswoord “adminREMI” te bevestigen.

“DETAILS” krijg je alle ingestelde logkanalen met meterstanden en grafieken te zien.

“PRINT” bij DETAILS exporteert data uit de grafieken naar Excel.

“TABEL” geeft een overzicht van de laatste 2 jaar.

In onderstaande video overlopen we even de verschillende webpagina’s en de P1 poort uitgangen. 

4. MQTT koppelingen:

ReMI heeft de mogelijkheid om via MQTT met verschillende 2-WIRE webservers en hun gekoppelde meters (LoWi3, ReMI, MEMo3), alsook met een aantal losse WiFi modules ( LeON, THEo, Plug) te koppelen over internet. De implementatie is erg eenvoudig en de mogelijkheden zijn enorm. Op onderstaand schema een overzicht met een aantal koppelingen.

Om deze extra functionaliteit ‘koppeling over internet’ te kunnen gebruiken heb je een licentie op een MQTT broker nodig. Als particuliere gebruiker kan je een beste abonneren op de MQTT broker van 2-WIRE  en zo wordt MQTT makkelijk te gebruiken, als OEM klant kan je eventueel een eigen MQTT broker gebruiken.

Merk op: het opzetten van een eigen MQTT broker vraagt toch wat gespecialiseerde kennis en is niet bedoeld voor de doorsnee gebruiker. Het is ook niet de bedoeling dat onze techniekers hiervoor support en/of opleiding geven, dat is te tijdrovend en zou ook teveel afleiden van onze eigen taken. 

 

Activeren MQTT:

In de ReMI setup pagina vink je de optie ‘MQTT ENABLE” aan en het invoerveld voor MQTT klapt open. Hier kan je de MQTT broker URL en de MQTT token van jou account gaan invoeren. Of indien je een eigen MQTT broker hebt kan je ook een login en paswoord i.p.v. een token invoeren.

Elke 2-WIRE module welke je via MQTT met deze ReMI wil koppelen krijgt deze zelfde MQTT account instellingen. Bij ReMI en MEMo3 kan je deze invoeren via de setup webpagina, bij LeON, THEo en PLUG kan je deze invoeren via de Redirect pagina tijdens de koppeling met je WiFi netwerk. zie ook de handleiding bij MQTT

MQTT logkanalen publiceren (Publish):

Eénmaal dat een module is gekoppeld met MQTT gaat deze automatisch al zijn logkanalen bij elke wijziging opladen (publish) naar de MQTT broker. Zo hebben LoWi3 en ReMI tot 16 logkanalen, MEMo3 heeft tot 64 logkanalen, THEo heeft één logkanaal,… welke allemaal bij elke wijziging ‘live’ worden opgeladen. 

MQTT logkanalen inlezen( Subscribe):

Om te abonneren op een MQTT logkanaal kies bij ‘channel type’ MQTT.
Onder ‘Device id’ komt dan het MAC adres van de gekoppelde mode, terwijl ‘Para1’ slaat op het gewenste logkanaal in die module:

  • LeON, THEo , PLUG hebben maar één logkanaal dus hier voer je getal ‘1’ in. Als eenheid ‘UNIT’ kies je ‘IAQ’ voor THEo, ‘kWH’ voor WiFi PLUG
  • LoWi3 , ReMI hebben  tot 16 logkanalen, MEMo3 heeft tot 63 logkanalen dus als je data will inlezen (subscribe) hier geef je het gewenste logkanaal nummer in samen met de juiste ‘UNIT’.

Bij ‘name’ kies je een voor jou herkenbare naam. Geen naam betekent geen logkanaal.

Op deze manier kan je data inlezen van een module welke gelijk waar ter wereld staat opgesteld.

In onderstaande video tonen we het nog even of je kan het ook nalezen in de MQTT handleiding.

5. ReMI, slimme energieschakelaar:

Bovenop de 16 logkanalen heeft ReMi ook nog 4 weekklokken en 4 relais uitgangen om te schakelen op tijd, vermogen, piekverbruik, temperatuur,…. Deze 4 uitgangen hebben elk een eigen kanaal nummer:

  • Kanaal 17: relais contact 1
  • Kanaal 18: relaiscontact 2
  • Kanaal 19: solid state uitgang 1
  • Kanaal 20: solid state uitgang 2

Met de “IF-THEN-ELSE en “AND en OR” logica kan je de 4 bovenstaande uitgangen, of MQTT pluggen slim gaan schakelen.

In onderstaande video tonen hoe we een boiler aangesloten op relaiscontact 1 ( Kanaal 17) schakelen op injectie en op weekklok.
En in een tweede voorbeeld wordt een smartplug uitgeschakeld bij te hoog piekverbruik.

Nog even het voorbeeld uitgelegd in woorden:

voorbeeld 1: Schakelen op gemeten vermogen:

Met EXPORT H wordt de injectie gemeten,
ALS 1500 Watt injectie wordt bereikt en zolang deze niet meer dan 1200Watt zakt,
OF als de CLOCK1 actief wordt
DAN zal na 2 minuten vertraging het relais 17 de logica volgen (FOLLOW: AAN als logica WAAR, UIT als logica ONWAAR) en aan schakelen. Zodra de logica onwaar wordt zal het relais nog 10′ AAN blijven alvorens uit te schakelen.  

voorbeeld 2: Schakelen op gemeten kwartier vermogen:

Met “IMPORT H” en  “Peak Pwr” wordt op 5′ en op 10′ het kwartiervermogen gemeten. Als op één van deze 2 tijdstippen het kwartiervermogen wordt overschreden dan is de logica waar en wordt de gekoppelde uitgang uitgeschakeld. Bij 15′ wordt de kwartierteller terug op nul gezet en is de logica dus onwaar . De uitgang volgt de logica INVERSE en wordt dus opnieuw aangezet.    

 

In de LOGIC OVERRULE kolom kan je de uitgang manueel bedienen met de aan en uit knop, of automatisch laten sturen met de logic knop. Groen betekent uitgang staat uit, rood betekent uitgang staat aan.

 

6. ReMI toepassingen:

Met de 4 relaiscontacten kan je aansluiten op de ‘smart energy’ ingang van je warmtepomp of warmtepompboiler, of stuur je de boiler, accumulatie verwarming, laadpaal,… aan op piekverbruik of energietarief.

Met de MQTT gekoppelde pluggen kan je dan weer individuele toestellen (vijverpomp, huishoudtoestellen, …) gaan monitoren en zelfs slim schakelen op weekklok en injectie bv.

In je installatie kan je meerdere ReMi’s inzetten en deze onderling koppelen via MQTT, of koppelen door 2 of 3 ReMI’s met de P1 hub aan dezelfde digitale meter aan te sluiten.

De bedoeling: inzicht krijgen in (deel)- verbruiken om zo de juiste investering te doen, of je eigenverbruik aan zonne-energie te verhogen en zo je energiefactuur te minderen, of je piekverbruik afvlakken en zo minder netvergoeding betalen.

Cookiebeleid
Deze website maakt gebruik van cookies. Als u verder surft geeft u 2-wire toelating om deze cookies te gebruiken. Opgelet, het blokkeren van bepaalde cookies verhindert het correct functioneren van deze website.

Nieuwsbrief

Wil u graag op de hoogte blijven van alle verdere ontwikkelingen dan kan u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief.